Кметът на община Трън, Цветислава Цветкова: Честит Петковден!

Весел празник на всички именици!

Уважаеми българи,

Скъпи съграждани и жители на община Трън,

Днес е нашият най-почитан християнски празник, посветен на Света Петка Българска, оставила следи в скалния многовековен параклис в нашия Трънски район.

След идването на светицата тук се случват безброй чудеса и се разнася мълвата, че нейните сълзи, които капят, лекуват болести и извършват чудеса.

Нейните мощи притежават целителни качества и се превръщат в символ в борбата за съхраняване на християнската култура, за това Цар Иван Асен ги пренася в Търново, до превземането на старата столица, след което ги разнасят на много места.

С празника на Света Петка се ознаменува краят на лятото и есента и се правят курбани, събори и служби за здраве, тъй като се смята, че светицата е главна закрилница на българския народ и е покровителка на жените и семейството.

Нека в този хубав християнски празник си пожелаем здраве, радости, щастие и дълголетие, защото ние сме един свещен християнски народ!

На всички именици, които носят имената Петка, Параскева, Петко и техните производни, нека им пожелаем да бъдат благословени, весел празник и щастлив път в бъдеще!

 

Цветислава Цветкова

Кмет на община Трън

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK