100 години от подписването на Ньойския договор

България губи много родни земи, завоювани с цената на неизброими човешки жертви

Уважаеми българи,

Днес, на 27-и ноември 2019 г., отбелязваме 100 години от подписването на Ньойския договор, който обявява края на Първата световна война, в която българите дадоха 88 000 жертви, но този некоректен договор се явява разрушител на българския национален идеал.

Ньойският договор промени границите на България. Той се подписва от българска страна от Александър Стамболийски, който е принуден да направи това под натиска на  Великите сили, след което той счупва злополучната писалка, с която е поставил подписа.

Съгласно Парижкото споразумение в 1919 г., свързано с този договор, България губи много родни земи, завоювани с цената на неизброими човешки жертви, които са принадлежали на българския народ от векове преди това.

България губи голяма част от своите територии с компактно българско население, което три пъти беше разпъвано на кръста на Голгота, за да получи най-после своето дългоочаквано възкресение.

Нека се преклоним пред хилядите герои, отдали живота си за България, както и пред хилядите разбити човешки съдби, пострадали по време на войните, а и след това, при откъсването им от българските територии.

 

Красимир  Каракачанов

Министър на отбраната

Председател на ПП ВМРО-БНД

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK