Иззеха антични и старинни предмети от различни епохи при спецакция в страната

Снимка: Infomreja.bg

Полицейските действия се проведоха в областите Кърджали, Стара Загора и Пловдив

Специализирана операция, под ръководството на ГД “Национална полиция“ – сектор „Културно-исторически ценности“, се проведе на териториите на областните дирекции Пловдив, Стара Загора и Кърджали. Целта бе пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани с незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата, и с предмети, които представляват културно-историческа ценност.

Действията са осъществени от служители на секторите “Противодействие на криминалната престъпност“ на съответните дирекции. Вчера, около 17.30 часа, в кв. "Железник" в Стара Загора, е спрян за проверка лек автомобил "Дайхатсу", управляван от 41-годишна жена, с която пътували двама мъже, на 43 и на 46 години, всички от Стара Загора.

При извършените на място процесуално-следствени действия са намерени и иззети 9 римски монети, римски пръстен, старинна апликация от бял метал и 3 металдетектора, а при претърсване на две обитавани от тях жилища в града - старинна украса от бял метал и три медни предмета - части от антични съдове.

Над 150 монети и металдетектор бяха открити и в частен дом в Джебел при извършените процесуално-следствените действия на криминалисти на ОДМВР-Кърджали. На 1 декември, на територията на Пловдив, бе пресечен канал за търговия с културни ценности.

При претърсванията бяха открити общо около 820 монети и различни артефакти от Античността и Средновековието с много висока историческа стойност, предназначени за износ в чужбина.

В хода на разследването, проведено под наблюдение на прокуратурата, бяха събрани доказателства за 44-годишен пловдивчанин и 49-годишен столичанин, които изкупуват археологически ценности от иманяри в България и ги предоставят за продажба в чужбина. Двамата бяха задържани в момент на сделка. Повдигнати са им обвинения за държане на културни движими ценности и за разпространение, а с прокурорско разпореждане мярката им за задържане бе удължена до 72 часа.

Полицейски действия за съхраняване и защита на културно-исторически ценности бяха проведени вчера и на територията на област Шумен, след подадена от ГДНП информация. От частен дом в Нови пазар, обитаван от 65-годишен местен жител, са иззети 105 монети, копие с метален връх, 10 вази, 5 купи, 10 амфори – всички на вид антични.

По всички случаи са образувани досъдебни производства, работата по които продължава под наблюдението на съответните прокуратури.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK