Директорът на СПО-София: Цветков е бил променен до неузнаваемост

Снимка: БГНЕС

Състоянието му е било несъвместимо с живота

За 5 минути е пристигнала линейката до мястото на инцидента, в който загина Милен Цветков.

Това съобщи Георги Гелев, директор на СПО-София.

В 18:16 ч. е подаден сигналът, в 18:19 съобщението е предадено към линейката, която в 18:23 е пристигнала на място. Екипът на СПО се е състоял от лекар, сестра и шофьор – парамедик. В 20,25 ч. е приключен окончателно случаят.

От медиците Цветков е заварен на платното по гръб до тротоара. Хора около него са му отказвали първа помощ. Правено му е изкуствено дишане от хората на улицата. От екипа е открит в кома. Предприети са действия от медиците – направили са непряк сърдечен масаж и обдишване с амбу. Извадена е гръбначната шина и е вкаран в линейката, където е продължил сърдечният масаж.

В линейката е включен на монитор. Имал е единични сърдечни удари - документирано, продължили са да го обдишват. Съдовете на крайниците му са били крайно колабирали, заради което не е могло да се хване венозен път, затова мускулно е инжектиран с медикаменти, правени са опити за интубация, но не се е получила, заради изпълването на дихателните пътища с кръв, е обдишван. Буквално пред вратата на „Пирогов“ е издъхнал. Никой не е знаел, че е той, заради това, че е бил „променен до неузнаваемост“, дори и медиците в болницата не са го познали. Промяната, която е настъпила при него, не позволявала да бъде разпознат, включително и от екипа, извозил трупа до Съдебна медицина. За медиците инцидентът е приключил в 18,45 ч., след установяване на смъртта. Окончателното приключване на случая е 25 мин.

Не само аз, а и всички наши колеги са възмутени от мненията за сатанизация с екипите на СПО. Очевидецът го каза правилно „Стори ми се вечност“, защото минутата се приема за час. Нашите справки показват, че сме отреагирали ненормално бързо. Линейката тръгва от Сточна гара. Екипът е направил всичко възможно да стабилизира болния и да го закара до най-близкото лечебно заведение, каза Гелев.

Линейката не е завила към най-близката болница "Токуда" заради липсата на противошокова зала и спешно отделение с подобна апаратура, която има в "Пирогов", ВМА и „Света Анна“. В тези зали има винаги анестилози и реаниматори, травматолози и др. специалисти.

Не е редно тези млади хора да бъдат подигравани, трябва да им бъде пласкано, защото те дават допълнителни дежурства през ден по време на пандемията. И на нас ни липсват екипи, ние нямаме неизчерпаем ресурс от медицински работници, заяви Гелев след изказвания за „некадърност“ на медиците и липса на адекватни действия за спасяването на журналиста.

Състоянието му е било несъвместимо с живота, каза Гелев по отношение на състоянието на Цветков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK