115 години от погрома на Крушовската република

Тази година се навършват 115 г. от погрома на Крушовската република.

С нейното название се нарича сформираната власт на българските въстаници от ВМОРО в гр. Крушево по време на Илинденско-Преображенското въстание.

Най-известният документ, който провъзгласява Крушовската република е Манифестът от 12.8.1903 г.

Родолюбието и патриотизма на българите ги тласка към борба за свобода и независимост и така се стига до провъзгласяването на тази кратковременна република, която просъществува само 10 дена - от 3 до 13 август 1903 г., но въпреки своя кратък период, тя оказва най-голямо въздействащо значение и има най-голям успех за по-нататъшните борби.

Крушовската република се обявява в къщата на Георги и Наум Томалевски, в която се намира днес „Музеят на Илинденското въстание и Крушевската република. Крушево е освободено след завземането на казармите, пощата и общината, с ръководител на щаба Никола Карев, който свиква съвет от 60 души, по 20 на брой за всяка етнорелигиозна общност, съответно българска, гръкоманска и влашка.

Турската армия се мобилизира за отпор и тези дни бележат най-кръвопролитните сражения с четите на ВМОРО на „Мечкин камен”, когато турците превъзхождат по брой въстаниците, но  въпреки това Крушовската република проправя път, защото става ясно, че свободата е възможна.

Нека се поклоним дълбоко пред загиналите и да увековечим тяхната памет!

 

Красимир Каракачанов

Министър на отбраната

Лидер на ПП "ВМРО-БНД"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK