Радев поздрави Байдън по случай встъпването му в длъжност

Снимка: Infomreja.bg

Румен Радев изразява надежда, че динамиката на сътрудничеството между България и САЩ ще намери съотвестващ израз

Президентът Румен Радев поздрави Джоузеф Байдън по повод встъпването му в длъжност като 46-и президент на Съединените американски щати и му пожела успех в неговата високоотговорна мисия.

В поздравителното си писмо българският държавен глава посочва, че през последните десетилетия съюзническите отношения между Република България и Съединените американски щати са се превърнали в доказано и трайно приятелство и логично са придобили статут на стратегическо партньорство. България високо цени политическото, икономическото и културно сътрудничество със САЩ, както и задълбоченото партньорство в областта на сигурността и отбраната, в борбата с международния тероризъм и организираната престъпност, подчертава президентът Радев.

Румен Радев изразява надежда, че динамиката на сътрудничеството между България и САЩ ще намери съотвестващ израз и в постигането на напредък в диалога за включване на България в програмата на САЩ за безвизови пътувания VWР. В писмото си държавният глава посочва още, че България ще разчита на подкрепата на САЩ за кандидатурата на страната ни за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и по редица други въпроси от взаимен интерес.

През 2021 година България е страна-домакин на Инициативата „Три морета“, която има потенциала чрез подобряване на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа да се превърне в реален инструмент за ускоряване на растежа в нашия регион и за по-бързото икономическо и социално сближаване между Източна и Западна Европа, се казва в писмото на българския президент. Признателен съм за досегашната политическа и заявената материална  подкрепа, на която се радва тази мащабна регионална инициатива от страна на САЩ и се надявам, че това отношение ще продължи и занапред“, подчертава още държавният глава Румен Радев в писмото си до президента на Съединените американски щати Джоузеф Байдън.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK