Директорът на ОУ "Пейо Яворов" - с. Горно Краище, Ахмед Дунгьов: Нека отдадем заслужена почит към нашия патрон!

Снимка: Infomreja.bg

Уважаеми българи, уважаеми колеги и ученици,

Уважаеми жители на с. Краище и община Белица,

Ние, българите, никога не бива да забравяме нашата история, както и видните личности, които са я съградили. Днес се навършват 140 г. от рождението на нашият талантлив поет и борец за по-щастлив живот - патрон на нашето училище - Пейо Крачолов Яворов.

Той силно желаел да се включи в борбите за освобождението на Македония и заминава на фронта. Яворов е човек с голяма душевна чувствителност и емоционална изостреност, който до края на живота си дружи с Тодор Александров, с когото си поделят пределния драматизъм на времето, в което живеят.

Поетът е човек с богато въображение и ясна представа за реалността, същевременно и съкровена нежност, той ни завеща едни от най-трогателните си творби за нашата литературна съкровищница, като "Две хубави очи", "Калиопа", "Лист отбрулен", който преобръща сърцето на Пенчо Славейков.

Нашето училище ОУ "Пейо К. Яворов", което с гордост носи името на Яворов, ежедневно се стреми да възпитава подрастващото поколение в нравствени качества, любов към Родината и патротизъм.

Нека отдадем в Яворовите дни заслужената почит и уважение  към поета и увековечим неговата памет!

 

Ахмед Дунгьов

Директор на ОУ "Пейо К. Яворов" - с. Горно Крайще

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK