Родният град на Яворов - Чирпан, склони глава пред паметта му

Снимки: Община Чирпан

Огънят на Яворовата поезия бе пренесен с факелно шествие от родния дом на поета до паметника на Яворов

Ще разходим читателите на ИНФОМРЕЖА до Чирпан във връзка с честването на 143 години от рождението на Пейо К. Яворов.

На 13-и януари Чирпан отбеляза 143 години от рождението на великия поет, македонски революционер и безсмъртен син на България - Пейо Яворов. Организатори на празника бяха Община Чирпан, Къща музей „Пейо К. Яворов“ и Фондация „Яворов“.

Честването започна от 17 часа в двора на Къща музей „Пейо К. Яворов“ с изпълнение на стихотворението „Две души“ от единадесетокласника от СУ „П. К. Яворов“ – Чирпан Минчо Денев.

Директорът на музея Златина Колева приветства съгражданите си и гостите на Чирпан: „Тук преди 143 години се роди Пейо Тотев Крачолов. От тук той пое към голямата поезия, белязан да намери в сърцата ни вечност и бъдеще със своя талант. Днешният 13 януари е различен. Различна е и 2021 г., в която отбелязваме 120 години от издаването на първата Яворова стихосбирка „Стихотворения“ и 110 години от първата му драма „В полите на Витоша“.

Златина Колева обяви резултатите от Националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя“ и Националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят“, като пожела на отличените да са здрави, да продължават да се занимават с изкуство, да усъвършенстват своя талант и да имат още много успехи.

Огънят на Яворовата поезия пред бюст паметника на поета в родния му дом бе запален от Ивайло Крачолов – кмет на община Чирпан, и член на управителния съвет на Фондация „Яворов“: „За мен е чест за 53-ти път да запалим символичния огън на Яворовата поезия, с което да отдадем почитта си към великия Яворов“.

Огънят на Яворовата поезия бе пренесен с факелно шествие от Велин Жеков, Нейко Генов, Стефани Стефанова, Светослава Атанасова, Анелия Кроснева и Михаела Начева от родния дом на поета до паметника на Яворов в градския парк „Яворов“. Факлоносците са лауреати в национални и общински ученически конкурси, организирани от къща музей „Пейо К. Яворов“.

Кметът Ивайло Крачолов откри 53-ите Яворови януарски дни: „За 53-и път Чирпан се прекланя пред гениалния Яворов и слага началото на Яворовите януарски дни. Говорейки преди малко за тежката година, която е минала, си даваме сметка, че нашият съгражданин е живял в едни още по-тежки времена. В тези дни, когато въпросът за македонското движение е още актуален, няма как да не отбележим, че голямата болка на Яворов е Македония и че той се е посветил на борбата за обединение на българските земи. Яворов е една буря от революционен дух. Щастлив съм, че днес факлоносци са най-заслужилите - наградените участници от конкурсите. Откривам 53-тите Яворови януарски дни!“.

Община Чирпан получи поздравителен адрес от ректора на Тракийския университет – Стара Загора, доц. д-р Добри Ярков.

Слово за Яворов произнесе Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей – София. Той запали огъня на Яворовата поезия пред паметника на поета в парка. (Словото ще публикуваме отделно).

Тържественото честване започна със стихове от „Хайдушки песни“ на Яворов, посветени на идеолога на македонското освободително движение Гоце Делчев. По настояване на воеводата през 1903 година Яворов издава в Македония, тогава все още под турска власт, хектографския вестник „Свобода или смърт“ – бунтовен лист.

Вестникът е нелегален орган на ВМОРО, издаван на хектограф. Автор, редактор и организатор е Яворов, подпомаган от преписвача Мицо Кирилиев от Кукуш. „Свобода или смърт“ заема важно място в израстването на Яворов като публицист и като деец на освободителното движение на българите в Македония и Одринско. Вестникът представя свързаността на Яворов с народа на Македония и дори в предсмъртното си писмо до Тодор Александров Яворов се обявява като „неин син“, син на Македония.

Ивелин Керанов – актьор и директор на ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора, представи уводната статия на брой 9 от 6 април 1903 г. на бунтовния лист „Свобода или смърт“. Вестникът предстои да бъде издаден фототипно през месец февруари.

Честването завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Яворов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK