Директорът на СУ "Йордан Йовков" - Кърджали, Недялка Кюпрюджиева: Честита 139-г. от рождението на нашия патрон!

"Днес отдаваме чест на българския драматург и класик, на учителя по житейска мъдрост, Йордан Йовков"

Уважаеми българи, уважаеми съграждани,

Скъпи родители и учители,

Честит празник – 139 г. от рождението на писателя Йордан Йовков!

Днес е ден, в който отдаваме чест на българския драматург и класик, на учителя по житейска мъдрост, Йордан Йовков – патрон на нашето училище.

Горди сме с името, което достойно носим, и всекдневно предаваме Йовковите ценности на нашите ученици, които старателно следват неговия пример и модел за морал, родолюбие и уникално човешко поведение!

Писателят новатор Йордан Йовков е роден в Жеравна на 9 ноември 1880 г. Той идва в българската литература с една болка на ожесточение и с викове на омраза към бедите, стигнали българския народ, които той е преживял в периода на израстването си.

Така Йовков се налага като писател с национална величина. Писател, участвал в три войни, той е въоръжен с патос, с вяра, с реализъм и с упрек към размирните войни и катастрофи, които преживява заедно с българския народ.

Участник в битката при Дойран, като командир на рота, през 1913 г., той е тежко ранен. Това дава простор на художествения му свят, наситен с хуманизъм, нравственост, непоколебим морал и любов към Родината.

Всеки негов текст, всяко изречение хвърля светлина върху преходните и непреходни вечни човешки стойности. Неговата социална ангажираност е категорична и етична. Той пръв разкрива диалектиката на красотата като сила, в която се срещат съзиданието с разрухата, животът със смъртта.

Женен за състудентката си Деспина Колева, която се оказва най-подходящата жена за него, която го вдъхновява, доизгражда като автор и така той издига женската хубост в култ, чрез който стопява ожесточението от неправдите и го заменя с прошка.

Вече 60 години преподавателите в СУ „Йордан Йовков" - гр. Кърджали, сеят всеотдайно семената на знанието и по Йовковски чертаят верния път пред своите възпитаници като носители на титлата будители.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
 

Недялка Кюпрюджиева

Директор на СУ „Йордан Йовков” – гр. Кърджали

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK