Директорът на ОУ-Буково, Джемиле Шериф: Нека почетем 169 г. от рождението на Иван Вазов!

Уважаеми българи, уважаеми жители на село Буково и община Гоце Делчев,

Скъпи ученици и родители,

На днешната дата - 27 юни в 1850 г., в семейството на Минчо и Съба Вазови в гр. Сопот, се ражда най-големият им син Иван Вазов, който се оказва бъдещият голям поет, драматург и общественик.

Неговото творчество и обществената му дейност му донасят голяма известност и голямо преклонение, почит и уважение от хилядите му почитатели. Той работи като учител, преводач и за кратко време е и министър на просвещението.

Иван Вазов е автор на първия български роман, знаменития „Под игото”, и като голям родолюбец той написва едни от най-хубавите си произведения, посветени  на България, като възпява сънародниците си в „Тъгите на България”,”Немили-недраги”, „Службогонци”, „Левски”, Радецки”, ”Опълченците на Шипка” и др.

Неговите думи създават нашия духовен български авторитет и неслучайно той е наречен Патриарх на българската литература.

Той е нашият всемогъщ, духовен класик в българската литература, който ни свързва помежду ни и дава пример на нашето подрастващо поколение.

Той създава мостовете между нашите души, затова винаги по традиция трябва да си спомняме за него, за да не увяхва неговата слава, с която ние като българи се гордеем, и сме го избрали за патрон на нашето училище, за да го знаят и помнят нашите подрастващи наследници.

 

Джемиле Шериф

Директор на ОУ „Иван Вазов” - с. Буково

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK