Директорът на СУ-Кресна, Борис Иванов: Поклон пред паметта на Паисий!

Днес се навършват 298 г. от рождението на Паисий Хилендарски

Уважаеми българи, 

Уважаеми съграждани, колеги, скъпи родители и ученици,

Днес се навършват 298 г. от рождението на нашия будител и вожд Паисий Хилендарски, както и 258 г. от създаването на неговия благословен труд "История славянобългарская".

Поел по пътя към Светогорските манастири, той разкрива стари ръкописи за книжнината на средновековна България. Изминалите години тогава са покрили подробности от неговата съдба, но са останали в архивите на Хилендарския и Зографския манастир две бисерчета за неговия произход и за игумена Лаврентий - негов помощник, който е бил и негов роден брат.

Вестителят на свободата Паисий, който пробива тъмата по време на тежкото турско робство, става ясно, че закалката му идва от малкото бунтовно пиринско гнездо под Пирин планина, където свободолюбието е враснало в кръвта на българите.

Делото на този велик българин тръгва от дълбините на поробения български народ, за да премине през тайнствения шепот на царските грамоти и манастирските хроники от далечния 18 век, за да достигне до днес и да раздвижи Европа, за да изпъкне живителният дъх на Свободата.

Учителският екип на нашето училище с иновативни и педагогически методи, както и с магията на думите във всекидневната си работа се стреми по Паисиевски да обучава и възпитава в родолюбие и патриотизъм бъдещото поколение на България.

Поклон пред неговата неувяхваща памет!

 

Борис Иванов

Директор на СУ "Св. Паисий Хилендарски" - гр. Кресна

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK