Разлог отдаде почит на загиналите в Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание

Снимка: Община Разлог

Разлог отдаде почит на загиналите за освобождението на родния край

Разлог отдаде почит на загиналите за освобождението на родния край и отбележи 118 години от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание.

Въстанието, което носи имената на трите църковни празника, на които избухват трите основни бунта. В Битолския вилает и Солунския вилает то избухва на 2 август – Илинден, в Одринския вилает – на 19 август - Преображение Господне и на Кръстовден в Разлог.

Ритуалното шествие тръгна в 17.30 ч. от сградата на общинска администрация. Пред паметника на поета-революционер Яворов, пред бюст-паметника на баба Магдалина Юрукова и паметника пред историческия музей цветя и венци положиха: инж. Красимир Герчев – кмет на община Разлог, председателят на ОбС – Разлог д-р Мария Копанарова, г-н Атанас Стоянов - кмет на община Сандански. Присъстваха още зам- кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, служители от Общинска администрация-Разлог, представители на политически партии, признателни жители на град Разлог.

Пред монумента на загиналите от Разлог във въстанието (пред музея) беше извършена панихида и отдадена почит към героизма на участниците и жертвите в Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание.

Да помним и сведем глави!

През 1903 г. в с. Смилево, Битолско на Илинден е поставено началото на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. То продължава в Одринско на Преображение и завършва в Разлог на Кръстовден. В желанието за национално обединение на българите въстанието, белязано от трите християнски празници, става един от най-великите подвизи за жителите на тези региони.

Над 200 са убитите по време на въстанието в Разложкия край. Селата Кремен, Обидим, Белица и християнските квартали на град Мехомия /дн. Разлог/-центърът на въстанието, са изгорени.

42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“-парка пред Исторически музей-гр. Разлог. Най-младият от тях е 16-годишния Иван Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишният Марко Хаджиев. Останалите са мъже, в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK