ДФ "Земеделие" с нов директор, пуснаха петимата задържани служители

Снимка: ДФ "Земеделие"

Държавен фонд "Земеделие" ще има нов изпълнителен директор, съобщават от "24 часа".

Причината е, че настоящият шеф на Фонда Живко Живков е подал молба за освобождаване от длъжността поради "лични причини".

Предстои да бъде свикан извънреден управителен съвет на фонд "Земеделие".

За вероятен заместник на Живков е спряган Васил Грудев, който в момента е съветник по еврофондовете в земеделието на министър Десислава Танева. Във втория мандат на кабинета "Борисов" пък той беше зам.-министър на земеделието с ресор Програмата за развитие на селските райони. В служебния кабинет на Георги Близнашки Грудев бе министър на земеделието и храните.

Междувременно освободиха под парична гаранция петимата обвинени служители от Фонд "Земеделие", съобщиха от прокуратурата.

На трима от тях са наложени гаранции съответно от 26 000 лв, 10 000 лв. и 7 000 лв., а на двама от тях по 6000 лв.

Мерки за неотклонение ще се гледат само при обжалване и при закрито заседание.

На 16 юли Спецапрокуратурата влезе в ДФ "Земеделие" заради делото срещу Миню Стайков. След това на шестима служители бяха повдигнати обвинения. 

След това от прокуратурата уточниха, че петима служители на ДФЗ са привлечени към наказателна отговорност. От там поясни още, че служител на фонда е раздавал заеми от 1.8 млн. лв на фирми. 

По-рано днес Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата, заяви, че синът му-Калоян Костадинов не се познава с Миню Стайков и няма луксозен автомобил от него. 

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов изрази притеснението си, че Брюксел може да отнеме акредитацията на ДФЗ заради арестите./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK