Марияна Николова е новият вицепремиер

Снимка: бТВ

Депутатите приеха оставката на вицепремиера Валери Симеонов и одобриха предложената за поста Марияна Николова. От 178 гласували „за” бяха 116, „против” – 62, въздържали се нямаше.  

От май досега Николова е началник на кабинета на Симеонов, владее френски и английски език.

Като вицепремиер тя ще отговаря за икономическата и демографската политика, след като Симеонов подаде оставка в петък. Николова положи клетва веднага след като беше избрана от парламента.
 
Дебатите в пленарната зала продължиха повече от 3 часа. Стигна се до остра полемика, взаимни обвинения и процедурни боричкания.
 
Депутатите преминаха през поименна проверка, изпълнена с напрежение почивка и възобновяване на дебатите.

Премиерът Бойко Борисов не присъства в залата и решението за персонални промени в Министерския съвет беше представено от втория вицепремиер от квотата на Патриотите – Красимир Каракачанов.

Валери Симеонов пък пристигна в парламента, но беше в един от кабинетите. 

В залата лидерът на БСП Корнелия Нинова упрекна председателстващия заседанието Емил Христов от ГЕРБ, че не ѝ е дал думата и го предупреди да не забравя какво се е случило с Димитър Главчев като председател на НС. От ГЕРБ обаче твърдяха, от левицата са вдигнали ръка за изказвания, след като дебатите са били закрити.  

След почивка и Председателски съвет в крайна сметка разискванията бяха възобновени. В продължението Нинова заяви, че управляващото мнозинство е изтрило думата „морал” от българския език. „Вицепремиер, върху когото тежат съмнения за търговия с българско гражданство, е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца”, изтъкна тя. Това не е коалиция за политика, а за власт и постове, коментира Нинова. Според  нея изходът е оставка на цялото правителство и предсрочни парламентарни избори.

„Няма да подадем оставка, защото с „Обединени патриоти” сме поели ангажимент към над 1,5 милиона избиратели”, отговори на критиките Тома Биков от ГЕРБ.

Очаква се Валери Симеонов да се върне в парламента, което означава, че Миглена Александрова от „Атака” трябва да освободи мястото. Това ще доведе до преразпределение на силите в Обединените патриоти така  – 7 за „Атака”, 9 за НФСБ и 11 за ВМРО./ бТВ
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK