Мая Манолова: Да има и арести, ако е необходимо, заради спекулативното увеличение на цената на тока

Снимка: ИБГНИ

От „Изправи се.БГ“ настояват служебното правителство да компенсира увеличението на цените

Ако трябва да бъдат предприети и арести, за да спре издевателството върху българските домакинства през забогатяване на спекуланти в енергетиката. Влизането на ДАНС и ГДБОП в енергийната борса, КЕВР, БЕХ и другите енергийни дружества е закъсняло. Без категорични действия няма да има решение на проблема със спекулативното повишаване на цената на тока.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите пред КЕВР относно драстичното увеличаване на цената на тока за бизнеса. Тя и представители на платформата внесоха в КЕВР сигнал относно критичната ситуация с „Топлофикация София“.

Манолова подчерта, че липсва политическа воля за решението на проблемите в енергетиката, най-вече драстичното увеличаване на цените на тока и добави, че кризата до голяма степен се дължи на политическите партии, които не са свалили доверието си от своите представители в КЕВР.

Служебният кабинет незабавно да вземе решение за компенсации на повишените сметки за ток, вода и парно на домакинствата и бизнеса от 1 октомври 2021 г. до 31 март 2022 г., допълни Манолова.

Тя посочи, че компенсациите за тока за бизнеса ще струват между 150 и 180 млн. лв., като бъде поета разликата между определената от КЕВР цена на тока – 120 лв. и реалната пазарна цена – 240 лв. на мегаватчас. При 20% увеличение на тока, което се очаква за домакинствата, за компенсации ще стигнат 30 млн. лв. на месец. Да бъдат предприети незабавни мерки от правителството и при увеличаване на цената на парното с около 10 %, което ще струва 10 млн. лв. на месец, добави също Манолова.

В момента берем плодовете от мръсните сделки и обвързаностите в енергетиката след 12 години управление на ГЕРБ. Скокът на цените в магазините е заради безобразното управление на енергетиката. Заради назначените партийни кадри, нагласените процедури и безконтролното забогатяването на субекти, свързани с Бойко Борисов, Теменужка Петкова, Делян Добрев, допълни тя.

Енергийният министър да освободи ръководствата на държавните енергийни дружества незабавно. В противен случай следващият протест ще бъде или пред Министерския съвет, или пред енергийното министерство, призова Манолова.

Попитана за споразумението с „Продължаваме промяната“ Манолова заяви, че от „Изправи се.БГ“ ще настояват приоритет да бъдат обикновените граждани, включително компенсации за цените на тока, парното и топлата вода, за подкрепа на българите в инфлация и икономическа и социална криза.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK