Илинден празнуваха хиляди в с. Нова Ловча

Снимка: Infomreja.bg

Хиляди миряни от целия Гоцеделчевски регион и страната на големия християнски празник Илинден днес се събраха на тучната поляна на храма „Свети Пророк Илия“ в пограничното хаджидимовско село Нова Ловча.

Няколко големи казана курбан от дареното от стопанството им теле, сготвиха дарителите Здравка и Стойчо Секулови. Гозбата при перфектната организация на църковния настоятел Любен Андонов и кмета на селото Георги Неделин бе раздадена на хилядите миряни.

На проведения търг, който продължи повече от два часа, бяха изкупени дарените от вярващите на църквата погачи, баници, дини и други продукти и вещи.

Цената на двете продадени агнета от 20 лева при наддаванията стигна до 150 лева като едното от агнетата бе платено и дарено за повторна продажба на търга от бизнесмена Атанас Чурков от с. Мосомище, а другото агне закупи голяма компания от Хаджидимово.

С коли и автобуси пристигнаха специално за празника и много хора, родени в Нова Ловча и другите населени места в община Хаджидимово, изселили се в Плевен, Пловдив, Пазарджик, Гоце Делчев и цялата Благоевградска област, които за поредна година на хубавия летен празник Илинден си организираха родови срещи.

Празникът уважи и кметът на община Хаджидимово Людмил Терзиев заедно с други кметове и служители на населени места от общината.

Представителната група от местни управници уважи и празнуващите на днешния ден в съседното село Лъки.  

За настроението на празнуващите се погрижиха с най-прекрасните си изпълнения певицата Емилия Широва и нейният оркестър.

Началният старт на дългите хора даде самият организатор на празника Любен Андонов. До късния след обяд на поляната на храма се виеха дългите хора повече от 8 часа без почивка на певците и музикантите.

Освен курбана от дареното от семейство Секулови теле, организаторите на празника се бяха погрижили и за хората, които днес спазваха петъчния пост като за тях бяха приготвили вкусна постна гозба.

Богато и пребогато бяха нагостени всички гости на традиционния храмов празник на църквата.

Двамата дарители Здравка и Стойчо Секулови въпреки умората от многото работа по приготвянето и раздаването на курбана бяха и първи на хората.  

Според последното преброяване в пограничното село Нова Ловча живеят около 60 жители, повечето от които възрастни хора. Селцето обаче днес бе пълно и много оживено от многото гости, които ще останат при близките си и през почивните дни.  

В малкото погранично село Нова Ловча има два храма – старият „Св. Пророк Илия“ и по новия – „Св. Архангел Михаил“, който е построен с личния труд и дарения на голяма част от жителите на селото.

Село Нова Ловча е разположено в подножието на планината Славянка на самата българо-гръцката граница, където расте една от най-прочутите билки Алиботушки чай (Sideritis scardica), познат още като Мурсалски, наред с много други защитени видове ценни билки и животни. Алиботушкият чай е защитен от Зелената книга на растителните видове.

На 1-2 km на изток от селото е разположено малко изкуствено езеро, което се подхранва от дъжда и се използва за стопански дейности. Наблизо има и язовир за спортен риболов където рибарите от целия регион хвърлят въдици и вадят големи екземпляри различни видове риба.  

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK