Свети Антоний Египетски от Малкия Йерусалим (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Между два светли християнски празника-Антоновден и Атанасов ден, един каменен храм с едни стари железни порти е с отворени обятия за именяци и гости на Мелник.

Храм „Свети Антоний Велики“ е изпълнен с много история, вяра и вярвания. Като всеки храм вдъхновява с иконописи на Мелнишката художествена школа, с надписи на гръцки, останали от старо време. Спорна, според бившия кмет на града-Яне Пашов, е годината на създаване на църквата. Според написа под стряхата на храма, той е съграден през 1869 г., а според Пашов, разказващ спомени на своя дядо-жив свидетел на градежа, „Свети Антоний Велики“ е вдигнат по-рано.

Корените на Мелник, Мелнишко и меловете са дълбоки. Интересна е и историята на оковите и веригата, завързани на мраморната колона в средата на храма. Къде на друга църква има окови?

Предназначението им дава изцеление и до днес на вярващите. Оковите обаче са свързани с централната част на църквата, където е вградена мраморна плоча с двуглавния орел. Този символ е стоял на знамената на велики империи като Руската, Австро-унгарската, Византийската. Императорският орел обаче е с корона на главата, а този в мелнишкия храм-без.

Според легенди, а и разкази на очевидци, завързвали душевно болните хора за оковите, оставали ги в близост до двуглавия орел, с вперен поглед в царския ред на олтара. Хората преспивали една вечер, а после се излекували. Яне разказва още, че имало една жена, която била с миома на матката. Потърсила от кмета ключа за храма. Вдигнала дрехите си и легнала на мраморната плоча. 30 минути тялото ѝ вибрирало много силно. Била изцелена!

На Антонов ден запалените свещи са малко. Посетителите също не са много, но се усеща празникът. Неслучайно Мелник е наричан „Малкият Йерусалим“ .

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK