Министър Ангелов: Разрушаваме старата сграда за детска болница в карето на Медицинска академия

Снимка: МЗ

В рамките на подписания договор, без промени в сроковете и бюджета, изграждаме нова модерна детска болница

Старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на състоялото се днес Обществено обсъждане за изграждането на национална педиатрична болница.

Министър Ангелов посочи: „Имам уверението на изпълнителя, че разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди“.

В рамките на изказването си проф. Ангелов подчерта: „Наша обща отговорност е да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване и че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти. Не искам българските деца да се лекуват в чужбина – имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място“.

По отношение на Обществения съвет, ангажиран с Националната детска болница, здравният министър беше категоричен: „Съветът ще бъде консултативен орган към министъра на здравеопазването, а не структура на бюджетна издръжка, каквито предложения постъпиха в министерството. В състава му ще влязат представители на всички заинтересовани страни“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK