148-годишнината от гибелта на Левски отбелязаха в библиотеката в Баланово

Снимки: Личен архив

Библиотекарката разказа по-интересни биографични моменти от живота на Дякона

Когато едно село има история и легенди, които разказват за него, за предците му и за историята му, то освен минало ще има непременно и бъдеще и няма да изчезне от картата на България.

Това е село Баланово, където образът на добър турчин неслучайно е поставен на църквата му, да помни народът, че той е този, който е разрешил градежа ѝ. Неслучайно върви и другата легенда, която разказва, че млада жена в бели дрехи обикаля около тази специална църква, вкопана в земята.

Връзката на историческото с митичното също не е случайна. Тя и до днес се разказва от баби и дядовци на своите внуци. За това у балановци е останала традицията те да уважават своите предци и големите българи, важни за тях.

Те уважиха традицията за Трифон Зарезан, който опазва божествената напитка виното и зарязаха лозето. Уважиха 148-годишнината от гибелта на Левски въпреки че съставът на възрастните жители се топи по силата на биологичните закони.

Събрали се в библиотеката, заедно с Гергана Илиева - библиотекар и секретар на НЧ „Пробуда-1902”, и момиче за всички обществени изяви, както и кмета Явор Митов, те приютиха балановци около книгите, за да чуят за поред път биографията и сказанията за дейността на Левски, макар в условия на пандемия и в по-съкратен състав - около двайсетина души.

Библиотекарката разказа по-интересни биографични моменти, както и такива от революционната му дейност, а всички, включително и възрастните хора я слушаха с интерес, защото след това разговаряха за това с най-малките - техните внучета.

Едно малко средище на българщината се оказва село Баланово, където един от най-възрастните му жители - Иван Агонцев, който през месец август ще навърши 90 г., се снима с портрета на Левски. Този скромен човек с побелели коси от Баланово въздига портрета на Левски за пример на много хора.

Апостоле, жив си където и да си минал, ти си посял безпределно родолюбие и силен дух също, като твоето – неумиращо верую.

На тази възспоменателна дата присъстваха още Иванка Атева, Фронка Хаджийска, Йорданка Накова, Замфира Хаджийска, Йорданка Илиева, Елисавета Василева, семейство Ангелина и Любомир Михайлови и, разбира се, кметът Явор Митов.

А от думите на Гергана и Явор стана ясно, че те ске готвят усърдно и за следващите най-важни български дати.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK