Президентът призова за ефективна защита на работните места и доходите на българите

Снимки: Прессекретариат

Важно е да се намери балансът между строгите мерки и прилагане на социално-икономическите мерки

В условията на кризисната ситуация с овладяване на разпространението на коронавируса и предвид ограничения финансов ресурс най-важното е да се намери балансът между предприетите строги ограничения и прилагане на социално-икономическите мерки, така че България да разполага с пълноценна работна сила и след кризата. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“. Разговорът със синдикалните организации се състоя по инициатива на президента.

Държавният глава призова да бъде гарантирано достойното съществуване на българите след преодоляването на настоящата ситуация с коронавируса. „Човешкият ресурс е най-важен за България, защото държавният бюджет се формира от труда на всички българи и когато те са в затруднено положение, държавата трябва да помисли за тях“, заяви Румен Радев. По думите на президента, балансът за необходимите комплексни мерки трябва да бъде намерен в разговор между работодатели, синдикати и държавата.

„Трябва да мислим както за здравето на хората, така и за запазване на работни места, за оцеляване на засегнатите сектори от икономиката и за  българите, които са на ръба на своето съществуване по отношение на битови проблеми, доходи, възможност за плащане на кредити и сметки“, допълни Румен Радев. По думите му, след кризата България няма да е същата, затова е необходимо преосмисляне на отношенията между бизнес и държава. Според президента настоящата здравна криза показва, че има сектори, които трябва да останат извън пазарните механизми и открои френския модел в здравеопазването.

По време на срещата от синдикатите откроиха острата необходимост маски и дезинфектанти да бъдат налични в търговската мрежа и да не се допуска спекула при продажбата им. „Държавата трябва да предприеме действия за обявяване на пределно допустими цени на продукти, които са необходими за ограничаване на коронавируса“, призова президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От синдиката посочиха, че все още получават сигнали, че не във всички лечебни заведения са осигурени предпазни облекла и маски за персонала. Необходими са повече тестове за изследване на пациентите, адекватно и достатъчно медицинско оборудване за овладяване състоянието на болните от коронавируса, както и повишаване на социалната сигурност за работещите на първа линия медицински екипи. От КНСБ изтъкнаха, че трябва да се осигурят санитарно-хигиенни препарати в обществения транспорт и места с голямо струпване на хора.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов посочи, че настоящата криза предоставя възможност да се преосмисли данъчният модел в държавата, за да може тя да функционира ефективно и да разполага с необходимия финансов ресурс. Димитър Манолов заяви, че не само малкият и среден бизнес, а и големите предприятия вече констатират загуби заради нарушени доставки.

Като възможност за осигуряване на ресурс за покриване на социални плащания синдикатите посочиха резервите в държавния бюджет, както и намаляването на капиталови разходи. Организациите призоваха банките да предвидят възможност физическите лица да разсрочват вноските си по обезпечаване на кредити. Синдикатите заявиха, че не бива да се допускат фалити и съкращения в най-засегнатите сектори като туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, защото възстановяването на ликвидирания бизнес е по-скъпо от подпомагането по време на криза.

По-рано през деня Румен Радев проведе среща с ръководствата на национално представителните работодателски организации в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Ларго11:05 - 17.03.2020
Г-н президент, спри да говориш вече а действай, мандата ти мина, писна ни на кура да те слушаме, губиш ни времето, натисни мафияйта в сатовча и г. Делчев, всички простаци с 8 -ми клас и закупени някакви бележки за трактористи и косачкаджий заемат всички работни места, за образованите няма място в тази ебана държава, мафиозите се управляват от мвр, съд, прокуратура, хиляди пъти сме ти писали а нищо не вършиш за сатовча, изглежда че и ти си същата мутра.на какъв език да ти го каже човек.
Код за сигурност, въведете кода 7jk