Заради чумата по свинете обявиха територията на област Кюстендил за санитарна зона

Снимка: ОА - Кюстендил

Приканват за доброволно заколване на прасетата, отглеждани в "заден двор"

На свое заседание днес, проведено във връзка с разпространението на болестта Африканска чума по свинете /АЧС/, Областната епизоотична комисия взе решение за определяне на цялата територия на област Кюстендил за санитарна зона.

На база на епизоотичната обстановка в страната и в съседните области на Кюстендил, представителите на Областната дирекция по безопасност на храните предложиха да се обяви санитарна зона, в която да влязат в сила превантивните мерки за пристъпване към доброволно заколване на прасетата, гледани в частни стопанства тип „заден двор“.

Предложението бе обосновано и с това, че има възникнали нови огнища на зараза и само три области в страната остават незасегнати на този етап.

Посочено бе, че и с оглед на големия поток от хора, които преминават през територията на област Кюстендил, рискът от разпространяване на заразата е огромен и няма как да бъде предвиден. По време на заседанието стана ясно, че има огнища на АЧС и в съседна Сърбия.

На заседанието на епизоотична комисия в Кюстендил присъстваха зам.-областният управител д-р Матей Попниколов, главният секретар Гергана Михайлова и представители на различни институции.

„Решението на Областната епизоотична комисия бе обстойно дискутирано, взето с оглед риска от бързото разпространение на АЧС и като най-добрия възможен вариант на този етап за домашните стопанства на територията на областта. Целта е хората да могат доброволно да пристъпят към заколване на прасетата си, по тяхно желание да оползотворят продукцията си.

Рискът е такъв, че, ако възникне огнище на зараза, може да не се оползотвори месото и хората няма да получат финансовото подпомагане в размер на 300 лв. за стопанство тип „заден двор“ в санитарните зони“, обясни зам.-областният управител д-р Матей Попниколов.

Посочено бе, че е необходимо кметовете и кметските наместници да проведат информационна кампания сред населението за пристъпване към доброволно заколване на прасетата, като мярка за превенция на болестта Африканска чума по свинете.

АЧС е опасна, силно заразна, с потенциал за разпространение и засягане на огромни територии. Няма лечение, няма ваксина. Свинете в задните дворове са в най-висок риск да заболеят, а стопаните неволно да разпространят заболяването.

Това бяха част от посочените мотиви за предприемане на мярката по време на заседанието на Областната епизоотична комисия в Кюстендил. Подчертано бе, че мярката за доброволно клане не е „избиване“ на здрави прасета. Това е доброволно клане, с цел да бъдат предпазени свинете и да се даде възможност на стопаните им да заколят здрави прасета сега, защото в състояние на огнище, в обекта им или в зона от 3 км., се налага принудително умъртвяване/загробване и невъзможност за оползотворяване на месото.

С прилагането на тази мярка за доброволно клане се цели също да бъде ограничена опасността от навлизане на АЧС, за да останат повече здрави населени места. Това ще позволи на хората да въведат необходимите минимални мерки за биосигурност, при които да започнат отново да отглеждат и без риск свине в личните си стопанства.

„Не се прилага масово избиване на свине, а превенция да опазим здрави прасетата си, на доброволен принцип, по преценка на стопаните до 26.08.2019 г.

Финансова помощ е предвидена за стопаните, които изпълнят мерките за превенция за извършване на почистване и дезинфекция на обектите, както и тяхното привеждане към правилния режим на отглеждане на животни – регистрация и биосигурност“, поясниха още членовете на Областната епизоотична комисия.

Необходимо е до 26 август 2019 г. кметовете на общини да представят списъците на стопаните, приложили мярка доброволно клане, представени от кметовете на населени места, заверени от кмет/кметски наместник на населеното място, официалния лекар. Същите да се представят за разглеждане от Областната епизоотична комисия, заверени от областния управител, и до 26 август 2019 г. да бъдат представени в МЗХГ.

Списъците ще бъдат използвани като базова информация за изплащане на обявеното подпомагане в размер на 300 лв. за извършване на мероприятия по почистване и дезинфекция на обектите.

Информация за условията и реда за подпомагане на стопани, предприели мерки за почистване и дезинфекция, може да бъде намерена на сайта на Областна администрация – Кюстендил.

Спешният телефон за връзка при необходимост от допълнителна информация, сигнали за нелоялни стопани, заболеваемост или други проблеми, свързани с АЧС, е: 0700 122 99.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK