Директно от Скопие: ЕС не прави живота на българите по-добър!

Снимка: Infomreja.bg

Както пред българския, така и пред македонския парламент се опъват палатки, в които нощуват протестиращи.

Докато в България за пореден месец родители на деца с увреждания искат промяна на закона, то в Македония група хора искат тъкмо обратното – непроменено име на страната им.

ИНФОМРЕЖА предава директно от Скопие.

Срещу пармалента, където е така наречения парк на майката, се издига паметник на „македонските основатели на ВМРО“. Точно до него е опънат палатков лагегер. Има подписка и различни надписи.

На място, в неделен ден, срещаме двама „дежурни“ протестиращи. След като научиха, че не сме просто туристи, а и журналисти, казват: „Още по-добре“.

„Ние искаме да говорим! Искаме гласът ни да бъде чут! Имаме две основни искания, с които правителството на Заев не се съобразява.

Първо, искаме името на страната ни Македония да не се променя – не да е Северна Македония. Какво е това име?!“, възмущава се господинът.

„Не ни интересува какво искат гърците. Ако искате, ще ви кажа моето лично мнение – те (гърците) за мен са цигани. Ние искаме да се съберем и да напарвам един исторически дуел. Имаме подкрепата на най-видните македонски историци, които ще седнат на една маса с гърците. Нека да видим кой ще изложи повече факти относно името на страната ни и неговия произход. Рефери да бъдат Австрия, Сърбия, Германия и България! Гърците обаче не искат това.“

Протестиращият започва да обяснява, че има неоспорими факти за името на Македония. Според него то е свързано с името на Македонската империя на Филип и Александър Македонски. Дава пример с това, че през 3. век преди Христа в същата тази империя хелените (елините – в превод от македонски) не са били искани даже за роби.

Вторият мотив за протеста пред народното събрание в Скопие е кандидатстването на Македония за страна членка на Европейския съюз.

„Ние не искаме Европейската уния („съюз“). Ние искаме да сме на страната на Русия и Китай, но Заев ни тласка към Запада. Нищо хубаво няма в Западна Европа – плащат се по-високи данъци, храната не е като нашата, съобразяваме се с правилата на Брюксел. Ние знаем, че и в България не е добре. Знаем, че половината народ са в чужбина, а нали уж ЕС прави живота ви по-добър!“

Към част от исканията спадат още: защита на Македония като държава, на македонския език, култура и история;
изготвяне на Национална стратегия;
защита на македонците в България, Сърбия, Косово, Албания и Гърция;
Полагането на задължителен психологически тест на кандидатите за постове в държани институции
.

От другата страна на центъра пък има друг палатков лагер. Празен е през почивните дни, но надписите: “Ние си искаме парите“ подсказва за още един проблем.

Междувременно 30 септември е новата дата, която предложи Зоран Заев за референдум за смяната на името Македония.

Все още ВМРО-ДПМНЕ като партия опозиция не е дала съгласие. Въпреки всички тече подготовка за гражданското допитване.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Виолета Атанасова11:47 - 31.07.2018
Защита на македонците в България?!?!?!
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK