Дирекция „Инспекция по труда“ – Кюстендил, започва активни проверки в селкото стопанство

Снимка: Infomreja.bg

С оглед на наближаващата активна кампания по прибиране на реколтата от череши в област Кюстендил, Дирекция „Инспекция по труда“ започва и активни проверки в селкото стопанство.

Приоритет на проверките ще бъде спазването на трудовото законодателство – наличие на сключен писмен трудов договор.

Резултатите от дейността на Дирекция „Инспекция по труда“ показват, че селскостопанския сектор е рисков по отношение на прилагането на нерегламентирани практики при възникването на трудовите правоотношения, както и на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

„От 17. юли 2015 година е в сила трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа или така наречения „Еднодневен трудов договор“. Този вид договор позволява на наетите да запазват правата си за социално подпомагане и осигуряване. Той облекчава и работодателите, като им спестява част от задълженията при възникване и прекратяване на трудовите правоотношения“, каза Валентин Златински – директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Кюстендил.

Той уточни, че въпросните еднодневни договори не се регистрират в НАП, не се подава уведомление, не се оформя заповед за прекратяване на трудовото правоотношение, също така работодателят няма задължение да изготвя длъжностна характеристика.

„Друго облекчение за земеделските стопани е възможността да регистрират и изтеглят еднодневни договори онлайн чрез програмен продукт за издаване на образци на еднодневни трудови договори разработен по проект на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, допълни още Златински.

През 2017 година са извършени 154 проверки в отрасъл „растениевъдство“, установени са 390 нарушения, за които са издадени задължителни за изпълнение предписания. Има и един случай на неизпълнено предписание, за което е съставен акт.

За миналата година са регистрирани 1 561 еднодневни договори, което е значително по-малко в сравнение с 2016 година и се дължи на лошите метеорологични условия, довели до унищожаване на голяма част от черешовата реколта.

„Тази година условията са добри, очакванията са за добра реколта, което означава, че ще има и по-голяма активност от страна на земеделските производители при ползване на възможностите за законосъобразно наемане на сезонни работници“, категоричен бе Златински.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK