Дипломатическият корпус пристигна след 32 години в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Визитата е в рамките на два дни

Ръководители на дипломатически мисии и представителства на международни организации пристигнаха в Благоевград. Те бяха тържествено посрещнати на площад „Георги Измирлиев“ от кмета на общината д-р Атанас Камбитов и от областния управител Бисер Михайлов. Визитата, която е в рамките на два дни, е организирана със съдействието на Министерството на външните работи.

“Изключително ми е приятно да Ви поздравя с „Добре дошли“ в Благоевград – столица на Пиринския край! Този край, който днес посетихте и имахте възможността да се убедите в красотата, очарованието и разнообразието му. Вашето посещение събужда много хубави спомени в мен и в моите съграждани.

Преди 32 години Благоевград беше основно променен, изграден с нов облик. Причината бе именно посещението на т.нар. Дипломатически корпус, представители на дипломатически мисии в България. Тогава бе направен и площадът, на който се намираме, и целият този комплекс“, каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Той припомни, че неотдавна площад „Георги Измирлиев“ бе обновен.

„Само преди една година напълно реновирахме цялото това пространство със средства от Оперативните програми. Запазихме визията, като израз на благодарност, признателност към хората, преди нас. Когато течеше ремонтът се шегувах, че това е това е Втори корпус в Благоевград. Ето, че Вие сте тук, това е факт!

Сигурен съм, че ще усетите младежкия дух на града. Неслучайно мотото на Благоевград е „Древен и Модерен“.

Древен с историята си, датираща от Римската империя и Модерен с университетите и хилядите млади хора. Ще почувствате пъстротата на традициите, обичаите и богатството на културния живот. Благодаря Ви за визитата!

За нас е чест!“, каза още в приветственото си слово кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Специално за посещението на дипломатите бе подредена и фотоизложба, включваща кадри от  пристигането на Корпуса в края на 80-те години на миналия век.

Днес делегацията  имаше възможност да се наслади и на творчеството на Ансамбъл „Пирин“. Творците изнесоха специално подготвена музикално-танцова програма. Непосредствено след това дипломатите посетиха храм „Въведение Богородично“, където бяха посрещнати от Негово Високопреосвещенство неврокопски митрополит Серафим.

Посещението в Благоевград е с опознавателна цел, в основата на която е представяне на външнополитическите приоритети и запознаване с туризма, икономиката, образованието, културата и местното самоуправление. 

Дипломатите ще останат в Благоевград и утре, когато ще разгледат културно-исторически обекти в града.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK