Трети протест затвори Е-79. Банскалии се обърнаха към София с възгалси "Зелени сушчета!"

Снимка: Infomreja.bg

20-минутен протест блокира отново главен път Е-79 край Симитли при разклона за Банско и в посока Кулата.

Банскалии излязоха с обичайните плакати „Искаме бъдеще за децата ни!“. За кратко се чуха и възгласи „Зелени сушчета (боклуци)!“ на типичен диалект. В допълнение два кукера „размятаха“ кожи пред протестиращите, за да изгонят злите духове, а и може би да дадат положителен старт на заседаващите по същото време министри.

Блокадата бе поведена от кмета на курортния град Георги Икономов, който бе подкрепен от своя колега – кмета на Симитли, Апостол Апостолов. Депутатът Александър Мацурев също показа съпричастност към искането на своите съграждани.

Около 200 човека се събраха на пътя, обърнати с лице към София. На миналия протест призивът на протестиращите бе, че блокират пътя при Симитли, защото така са по-близо до столицата, та да бъдат чути по-ясно. Днес протестът бе обявен като мълчалив. Точно в 10 ч. пред сградата на парламента се събраха и „Зелените“. Банскалии не останаха назад и „отвърнаха“ с контра протест.

Днес в 10 ч. заседава и Министерски съвет в последното за 2017 събрание. В точките, които ще се обсъждат, не фигурира темата „Втори кабинков лифт“. Въпреки това протестиращите и от двете страни-банскалии и екозащитници, напомниха за исканията си.

„Зелените“ много, много успешно и умело лъжат и това го правят от години наред. Не знам защо разумни хора все още им се връзват. Естествено, че няма как да има сеч на вековни мури, защото първо това е забранено от закона, второ-никой не може да каже, че ще има каквато и да е сеч и къде ще бъде таи сеч, защото все още не се знаят трасетата на кабинка, на допълнителни лифтове, на допълнителни писти. Че ще има сеч-естествено, няма как да се строи лифт, без да се секат дървета. Но както много пъти сме казвали ще се секат около 2 000 куб. м. при годишен приръст на гората около 80 000 кубика, т.е. една нищожна част. На фона на ползите, които ще има местна общност, ски туризма, целият регион, и това колко ще запазим гората в последствие, е много по-голям, отколкото ако не направим този лифт и допуснем хората горе в планината", коментира кметът Икономов.

Пътят към Бъндеришка поляна е отворен за автомобили. Имаше идея да се постави бариера, ограничаваща движението на колите, и по този начин да се намалят вредните газове. Кметът на курорта коментира: „Ако се слага бариера, с която да се ограничи достъпа на коли, то това е ще стане с национална заповед, а не на взето решение на местно ниво. Планината не общинска, тя национална! Законът за движение по пътищата ясно регламентира кога се затварят пътища-когато има опасност, свличания, мероприятие. Кметът не може да затвори пътища, за да се опази планината! Това е държавно решение“.

Какво ще се случи, ако не се стигне до решение в полза на банскалии?

„Нека първо да изчакаме решението, защото ако всичко е нормално и се приеме решението, което ние искаме. Всяка модификация на нашето предложение ще доведе до нови 6-7 години съдебни дела, нови обжалвания и нови процедури. Към това се стремят „Зелените“, правителството и в частност министър-председателят. Те искат да се впише едно конкретно инвестиционно предложение, което никога не се прави. Не може в един план, който задава само режими и норми, да кажеш, че кабинката ще минава през определен терен. Това е абсурдно!“, отговори Икономов.

А председателят на Сдружение „Бъдеще за Банско“ – Димитър Русков, заяви, че ако в България този проблем не може да се разреши, тогава „ще се опитаме да го разрешим в Европа“.

Планира се затварянето на границата с Гърция в разгара на летния сезон, за да може Европейският съвет „да обърне внимание“ на банскалии. „Ще повдигнем въпроса до Европа и можем да говорим и за затваряне на европейски граници!“, каза категорично Русков.

„Нека първо да има проект за втори кабинков лифт и тогава ще спорим дали е хубав, дали е екологичен. Когато има възможност да се направи инвестиционно предложение, да се направи един проект, тогава можем да обсъждаме“, допълни председателят.

Колона от камиони се образува на главния път, докато течеше протестът, а леките автомобили минаваха през обходен маршрут през стария път за с. Железница. 

ОЩЕ СНИМКИ ВЪВ ФОТО МРЕЖА 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK