Бурята събори гнездо в Баничан и уби едно от четирите малки щъркелчета

Снимки: Българското дружество за защита на птиците

Рано тази сутрин е подаден сигнал за пострадало щъркелово гнездо в гоцеделчевското село Баничан.

Съобщението вдигна накрак още преди да е започнал работният ден председателят на гоцеделчевския клон на Българското дружество за защита на птиците Димитър Попов.

Сигналът за бедстващите след снощната буря щъркелчета е бил подаден от жителите квартал „Изгрев“ в Баничан.

Заради счупената от бурята платформа е загинало едно от малките щъркелчена, другите три са добре за сега.

„В момента се работи по смяната на изкуствената платформа с нова. Незабавно съдействие и този път ни бе оказано от служителите на Електроразпределение - Гоце Делчев“, коментира за ИНФОМРЕЖА,  Димитър Попов.  

Той съобщи още, че тази сутрин е изпратил с автобус на фирма „Кар-Транс“ малкото чухалче, което бе спасено от Дани Бучкова от Гоце Делчев и което спасителката му предаде във ветеринарната амбулатория на Нели Узунова за оказване на компетентна помощ.

„Именно младият ветеринар Нели Узунова се свърза с мен за да ми съобщи, че го е прегледала и е установила, че няма чухалчето е без сериозни наранявания. Днес то вече пътува за столицата за фондация „Дивите животни“ / Wild Animals/.

Чухалът е прелетен вид сова и след като порасне достатъчно, ще бъде пуснат на свобода“, обясни Димитър Попов който сподели, че представители на природозащитната столична фондация ще чакат малката сова на автогарата в София, както и че от автобусната фирма за пореден път са направили услугата безплатно.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK