Гърменска фирма ще осигурява топлото на администрацията в Сатовча

Снимка: Infomreja.bg, архив

Само една фирма, и то от Гърменско, се е явила на обявения търг от Община Сатовча за осигуряване на дърва за огрев за администрацията и общинските звена за предстоящия отоплителен сезон. 

Тези дни кметът на родопската община Сатовча, Арбен Мименов, е подписал договора с фирмата на Джаит Чауш –„Джамбо 2007“, за доставката на 1800 куб. борови дърва за сумата от 79 992 лева, с което се осигурава топлото в кметствата на територията на общината, детски градини и ясли, социален патронаж, пенсионерските клубове и други.

Изключително трудно според запознати е осигуряването на дърва за огрев и тази година в четирите общини Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча както от страна на администрациите, така и за населението.

Причината според компетентни е, че дърводобивните фирми масово изнасят дървата за огрев в южната ни съседка Гърция на двойно по-високи цени от тези, на които ги продават в България. Така заради печалбите се затруднява снабдяването.

В Гърция изасяните за огрев дърва от българските дърводобивни фирми се търгуват за 80 и нагоре евро за кубик, а в България цената е 70-80 лева.

Практиката е от много години, като дневно и тази година през ГКПП "Илинден-Ексохи" минават по над 100 автомобила, натоварени с дърва за огрев от България за пазара в Гърция.

Заради трудното снабдяване на дърва за огрев много български граждани и административни сгради минават на друг вид отопление като ток, газ, пелети и други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK