Димитър Попов относно щъркела: Ще настоявам за наказание за извършената жестокост!

Снимка: Личен архив

“Иззетият щъркел от Дечо Кацаров от Кочан е добре, до дни ветеринарите от приюта в Стара Загора пускат птицата на свобода.”

Това съобщи днес за ИНФОМРЕЖА председателят на гоцеделчевския клон на Българското дружество за защита на птиците - Димитър Попов.

Той е далеч от Гоце Делчев, зaщото участва в мисията - „Дари себе си“, за опазване на гнездата на вече рядко срещания в България египетски лешояд.

Въпреки това поддържа непрекъсната връзка с институциите и приюта в Стара Загора относно състоянието на иззетия щъркел.

Ето какво сподели пред нашата медия Димитър Попов:

„Уважаеми приятели и пазители на птиците, изключително съм щастлив, че ми изпратихте тази снимка. Ето такова общество е нужно на България! Въпреки че изтезателят от снимката-Дечо Кацаров, сега се опитва да се изкара герой, са ясни няколко неща.

Първо - никой няма право да държи дива птица в плен, пък било то с оправданието, че ѝ помага.

Второ - никой няма право да издевателства публично и да стресира дива птица, каквато е белият щъркел. Това не е домашен любимец!

И трето - видът Ciconia ciconia е защитен от закона за биологичното разнообразие.

Благодарение на моите действия и намесата на няколко природозащитни организации, РИОСВ-Благоевград, и РИОСВ-Смолян, младата птица беше транспортирана в центъра за лечение на диви животни в Стара Загора.“

Попов сподели още, че от приюта са съобщили, че щъркелът има само леки охлузвания на единия крак и до няколко дни ще бъде пуснат на свобода.

„Ще продължа да следя случая и да настоявам за наказание за извършената жестокост.“

Междувременно Димитър Попов каза, че се намира край село Маджарово –Хасковско, където за втора година наблюдава и охранява гнездо на семейство египетски лешояди.

Мисията му ще продължи до началото на септември.

„Миналата година рядкото семейство египетски лешояди, което аз наблюдавам за втора поредна година, се сдоби с две лешоятчета, а тази година то е само едно, което потвърждава статистиката за драстичното намаляване на популацията на редкия вид птици у нас“, заключи Попов.

 

КОМЕНТАРИ

kochan09:21 - 12.08.2017
Господин Попов, знаете ли къде би бил щъркела, ако този човек не го е прибрал? Да Ви отговоря: Най вероятно в стомаха на някое кочанско куче.Като наистина сте толкова загрижен защо не си вдигнахте задника и не отидохте до Кочан за да видите какво се е случило в действителност, а тичате по вестниците.Аман от такива природозащитници (природотерористи) като Вас.Защо не ви е грижа за незаконното изсичане на горите, който са естествения дом за много защитени видове в България или в тази материя не сте силен.Ходете бройте птичките като гледам за нищо друго не ставате.
еколог09:42 - 11.08.2017
След тоя случай едва ли някой ще си позволи да помогне на някоя животинка в беда.
До Димитър Попов19:25 - 10.08.2017
Г-н Попов, като сте толкова загрижен, защо не взехте мерки за щъркела, когато имаше нужда, а оставихте "героя" както се изразявате вие за г-н Кацаров да се грижи за птицата. А що се отнася до него, той наистина е герой, а не като вас само на думи
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK