Делчев поиска забрана за офшорки при собствеността на медии

Димитър Делчев, снимка: РБ

КЗК и Сметна палата трябва да направят незабавен одит и да предприемат действия срещу монополизирането на медийния пазар. Това коментира в личната си фейсбук страница Димитър Делчев, заместник-председател на "Движение България на гражданите", цитиран от Dnes.dir.bg. 

Необходим е закон за печатните и онлайн медии и промени в Закона за радиото и телевизията, които да изсветляват крайната собственост на медиите и да забраняват офшорки да притежават такива. 

Медийната свобода в България се намира в бедствена ситуация. Критичните констатации на Европейския парламент от вчера е незавидното 109-то (след Габон), което медиите ни заемат в класацията на "Репортери без граници", ни сигнализират отвън за нещо, което добре виждаме вътре. 

За десетина години медиите бяха принудени ежедневно да се борят за оцеляването си, бяха завладени от групировки. Всяка телевизия, сайт, вестник или радио, които са „непослушни“, биват или купувани, или мачкани с методи от най-мутренските години в България, пише още Делчев.

Именно тежкото състояние, до което са докарани българските медии, отваря врата за корупция и купуване на медийна любов с партийни и държавни средства и това трябва да бъде прекратено. 

Партийните пари в излишък не бива да бъдат ползвани за медиен комфорт, затова и в 43-ото НС предложихме намаляване на субсидиите и прозрачност при финансирането на медиите. Свръх концентрацията на медийния пазар се превръща постепенно в болест, чието лечение трябва да започне от днес, категоричен е той. 

Крайно време е да се знае #КОЙ държи лостовете на 4-ата власт. Крайно време е тази хегемония да бъде разбита. Иначе ще си останем в безвремието на прехода, а демокрацията ще я гледаме само по Euronews, пише още Делчев. Българските депутати трябва да намерят смелост да застанат срещу олигархията и да защитят правото на всеки журналист да пише свободно истината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK