Затягат банковите регулации

Снимка: offnews

Законопроектът за изменение на Закона за кредитните институции мина на първо четене в Народното събрание с 109 гласа „за“ и 54 „въздържали се“. Той беше внесен по-рано този месец от председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. 

Законопроектът предвижда промени в критериите за лицензиране на банковата дейност, като целта е да се въведе допълнително условие за представяне на данни за действителния собственик на акционери с квалифициран или по-висок дял в дружество, обект на лицензионна процедура.

С изменението се предлага се да бъде създаден нов член в закона, който да задължава банката да предоставя информация на БНБ за негативно влияние на лицата, които пряко или непряко притежават 50% от капитала ѝ.

В изменението е заложено още разширява на кръга от свързани с банката лица, към които тя има вземания. Добавят се и два нови вида свързаност: „Лица, които упражняват пряко или непряко контрол върху банката, или върху акционери с квалифицирано дялово участие в банката“ и „други лица, за които банката е установила икономическа или делова свързаност съгласно индикатори, определени в наредба

Целта е да се усъвършенства режима за регулиране на риска, произтичащ от взиманията, които банките формират с администратори, акционери с квалифициран и по-висок дял, както и лица, които контролират банката и дъщерните ѝ дружества.

Предвижда се още при формирането на голям кредит към свързано лице вече да се иска задължително одобрение от надзорния съвет и от неизпълнителните членове на управителния съвет.
 
Сега това става с единодушно решение на колективния управителен орган. „Отговорността на банковия надзор изключително много нараства с тези допълнителни правомощия, които законопроектът дава. Отговорност, която при апокалипсисът КТБ не беше оправдана“, заяви Менда Стояново при обсъждането на законопроекта.
 
Тя добави още, че между първо и второ четене ще има допълнителни корекции в текста, които да усъвършенстват механизма, така че да се вземе под внимание мнението на банковите среди. От парламентарната група на БСП гласуваха с „въздържал се“.

Депутатът от левицата Румен Гечев заяви от трибуната, че е прибързано да се гласува проект, а след това той да претърпява промени. „Цялата ни работа в парламента е да препускаме и да приемаме закони за 2-3 дни. Ако видите датата на внасяне на законопроекта, датата на обсъждането му от бюджетната комисия и светкавичното му влизане в пленарна зала, ще разберете, че чупим всякакви рекорди“, каза още той.

Йордан Цонев заяви, че ДПС ще подкрепят предвидените промени, но корекции в текста на законопроекта са необходими между 1-во и 2-ро четене.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK