Димитър Делчев на форум в Благоевград: Необходим е нов закон за детското правосъдие

Снимка: ДБГ

Министерството на правосъдието да поеме водеща роля в борбата с детската престъпност

Министърът на правосъдието в редовното правителство трябва да включи в приоритетите си приемането на нов закон за детското правосъдие. ГЕРБ отново абдикират от отговорност като извадиха от приоритетите си тази точка.

Това каза на форум за детските политики в Благоевград Димитър Делчев, заместник-председател на "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок.

През изминалата 2016 година броят на новорегистрираните в Детски педагогически стаи деца се покачва. Необходими са бързи и категорични мерки, за да спре държавата да отглежда престъпници, добави той.

В 43-тото Народно събрание работихме по решаването на този проблем и работната група към Министерство на правосъдието успя да постигне много. За съжаление, време за подобен важен законопроект не се намери и отново сме в положението да настояваме да се обърне внимание на децата, коментира Делчев.

Основната пречка пред новия законопроект е нежеланието на която и да е институция да поеме отговорност за координацията на процеса по подпомагането на деца в конфликт със закона. Трябва един да съблюдава действията на държавата да не се изчерпват само с това дадено дете да бъде наказано и върнато в същата среда, а да му се отговори на индивидуалните потребности, с което да му се осигури шанс за пълноценно връщане в обществото. 

Министерството на правосъдието е естествен лидер в системата и трябва да спре да се оповава и оправдава с органите по закрила на детето и с образователните институции.

Вместо това то трябва да поеме диригентската палка и да започне решаване на проблемите в системата в добро взаимодействие с останалите "играчи". Като пример Делчев посочи, че в САЩ съдията участва в целия процес на „изправяне“ на дете в конфликт със закона от начало до самия му успешен край.

Според думите му действащият закон, който е приет през 1958 г., не работи, не само защото е променян десетки пъти, а защото философията на закона е архаична и неадекватна за времето. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK