Димитър Делчев: Не уседналост, а активна регистрация ще реши много от проблемите в изборите

Снимка: РБ

Не текстове за уседналост, а въвеждането на активната регистрация ще реши много от проблемите в изборите, заяви пред телевизия България он еър Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

Не е работа нито на служебното правителство, нито на президента да пишат законопроекти за изменение на Изборния кодекс, каза той. Президентът няма законодателна инициатива по Конституция, но за това пък е отговорен за националната сигурност и в момент като настоящия, в който войната в Сирия отново се разпалва, той трябва да предприеме всички мерки за осигуряване безопасността на българските граждани.

Имаше текст в Изборния кодекс, който казва, че ако не си бил на територията на България 6 месеца преди изборите, биваш отписан от избирателните списъци, но не работеше, каза Делчев.

Според думите му активната регистрация, която РБ предложи в 43-тото Народно събрание, но беше отхвърлена, ще даде решение за спиране на изборните туристи, чрез които се прави подмяна на крайните резултати в България. Малко ще са хората, които ще пътуват два пъти от Турция до България - веднъж, за да се регистрират, веднъж, за да гласуват.

Тези избори показаха, че проблемите не се решават, а се умножават. Станахме свидетели на контролиран вот, на опити за подмяна на бюлетини и всичко това щеше да бъде максимално затруднено, ако имаше машинно гласуване.

Намираме се в безвремие, служебното правителство си тръгва, легитимно все още няма и това е златно време за безумия, на каквито ставаме свидетели в момента, каза Делчев и даде пример с прекратяването на поръчката за тунела на магистрала „Струма“ заради изчезнала оферта, с което нейното изграждане се забавя фатално и може да доведе до това България да връща 1 млрд лева.

Драстичното покачване на цената на газа е също част от безвремието, в което никой не носи отговорност. Новият кабинет трябва да се състави най-късно до две седмици, за да е ясно кой носи отговорност за случващото се в държавата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK