Лукарски подаде оставка като лидер на СДС

Снимка: БГНЕС

Председателят на СДС Божидар Лукарски и цялото ръководството на партията подават оставка. Това съобщават от партията, пише News.bg. Решението е обявено на заседание на Националния съвет на СДС и е заради резултатите от предсрочния вот.

"Във връзка с резултатите от изборите поемам своята отговорност като председател на СДС и подавам оставка. Това е мое лично решение и морален акт. Винаги в историята на СДС, когато резултатите от изборите са били лоши, председателят е подавал оставка", обяви Лукарски след заседанието на Националния съвет на партията.

СДС са част от Реформаторския блок, чийто Политически съвет вчера обяви, че подава оставка. Коалицията Реформаторски блок - Глас народен остана извън парламента. Тя е на шесто място при резултати на 100 % от протоколите на Секционните избирателни комисии (СИК) в Районните избирателни комисии (РИК). Реформаторите са подкрепени от 3.06%. С този резултат те не преминават 4-процентната бариера за Народно събрание.

В съобщение до медиите от СДС уточняват, че оставката ще бъде подадена пред Националния съвет, който ще се проведе на 4 април. Тогава ще се решава и за насрочване на Национална отчетно-изборна конференция на СДС.

Божидар Лукарски заяви още, че знакът, който са получили, е ясен - 300 000 десни гласоподавали са останали непредставени в парламента. Той е категоричен, че на всички вече им е ясно, че са необходими обединителни процеси в дясно, защото разединени не показват никаква сила. Затова автентичната десница остава непредставена.

Лукарски призна, че в Реформаторския блок също има вина за резултата. Затова той поема своята отговорност. Божидар Лукарски уточни, че не абдикира от политическия живот, но ще обмисли допълнително под каква форма ще участва.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK