Димитър Делчев: ГЕРБ крои отмяна на машинното гласуване, това ще разгневи хората

Димитър Делчев, снимка: Infomreja.bg, архив

По всичко личи, че ГЕРБ започват подготовка за отмяна на машинното гласуване. След изборите се разгърна истинска пропагандна кампания, на чело на която застана председателят на ЦИК, част от членовете и отделни експерти. Истината е друга и тя е, че хората гласуваха доверие на машините, като всеки втори в София и всеки четвърти в страната, ако е имал възможност, е предпочел да гласува машинно пред хартиено. Това е успех за първото масово машинно гласуване.

Това каза председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев на дискусия за машинния вот, организирана от омбудсмана Мая Манолова. Според Делчев властта саботира машините от години. През миналата есен Министерски съвет не предвиди в бюджета за 2019 г. средства за осигуряване на машини във всички секции и само благодарение на обществения натиск машини имаше.

ЦИК отказа да извърши качествено обучение на членовете на СИК и това доведе до хаос в някои секции и до липса на координация между органите, незаслужено приписана на техниката. Но най-фрапиращо беше решението на ЦИК резултатите от машинния протокол да се пренасят на ръка в друг протокол, което осигури възможност да се допускат „случайни грешки“ от комисиите. Все едно да напишеш искова молба, да я принтираш и преди да я подадеш да препишеш на ръка принтираната версия, обясни Димитър Делчев.

На обсъждането председателят на ДБГ се обърна към управляващите, начело с ГЕРБ, и им припомни, че законът ги задължава да осигурят машини в
най-малко 6000 секции на местния вот. Не си мислете отново да променяте Изборния кодекс 4 месеца преди изборите в нарушение на всички препоръки
от Европейския съюз. Спомнете си до какво обществено напрежение доведе опитът ви да обезсилите  преференциите преди Евроизборите, каза Делчев.

И заключи, че общественият отзвук ще бъде много по-силен, ако чрез машините се направи удар срещу честността и удобството на местния вот.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK