Димитър Бръчков: Работим, за да придобиваме, а не да разпродаваме общинска собственост

Снимки: Община Петрич

С Акт за собственост от 27.01.2017 г. МРРБ прехвърли безвъзмездно на Община Петрич поземлен имот ведно със застроена площ в района на гранично поделение. „Имотът е със стратегическо разположение в центъра на града, заради което е от изключително значение придобиването на собственост върху него и постройките, които са там”, коментира кметът Димитър Бръчков.

Градоначалникът допълни, че става въпрос за основна сграда и допълнителни помещения, които са изпълнявали ефективно функциите на спортна зала с прилежащи  части. Към днешна дата амбицията на общинското ръководство в Петрич е да възстанови това им предназначение, предвид факта, че градът домакинства на редица национални първенства, а този месец и на европейско първенство по унифайт.

„Така успешно ще можем да развиваме спортен туризъм”, коментира кметът Димитър Бръчков. По негова информация само общата застроена площ на посочения придобит имот е 1 348 км. м. От тях 775.62 кв. м са площ на спортна зала, останалите са прилежащи помещения – девет на втори етаж и две на първи етаж.

Целта на Община Петрич е същите да се превърнат във функционални помещения, съобразно нуждите на редицата спортни клубове действащи в града и селата, голяма част от които тренират във физкултурни училищни салони.

„Имаме 41 спортни клуба, които развиват активна дейност. Заради това ще направим ремонт и на втората, по-малка зала в същия имот, която е с площ от 120 кв м и ще бъде за бойните спортове и тренировки по борба. Към тази зала има също санитарни помещения и съблекални, има отделен вход, така че тя предоставя всички необходими удобства”, посочи кметът Димитър Бръчков.

Предварителният оглед на място отчита необходимост от саниране, ремонт на покривна конструкция, външно ел. захранване, вътрешна изолация, ново осветление, климатизация подмяна на дограмата и други. Главният инженер на Общината Николай Попов уточни, че състоянието, в което се намира обектът е изключително лошо, предвид това ,че не е ползван години наред.

„Заради този факт е наложителен цялостен ремонт, който да пригоди за използване всички помещения. Става въпрос освен за двете спортни зали и за семинарни зали, съблекални, санитарни помещения, заседателни стаи, обособяването на музей на спорта и други. Всичко с площ от 592 кв м”, допълни инж. Николай Попов.

За сравнение той отчете, че зала „Арена” Петрич разполага с прилежащи обслужващи помещения с площ едва 331 кв м. „За разлика от практиката досега, при която се разпродаваше основно имущество на Общината, ние се стремим да работим така, че да придобиваме имущество. Показателно в това отношение е и придобиването на собственост върху имот от 54 дка, който терен ще бъде и градският парк на Петрич”, посочи кметът Димитър Бръчков. Допълни, че ще се направи всичко възможно, с оглед пестенето и на време, реконструкцията на спортната зала и допълнителните към нея помещения в района на гранично поделение да се извършат със собствени бюджетни средства.

Утре на заседание на Общинския съвет ще се гласува кметското предложение за финансиране ремонта на залата в района на граничното поделение. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK