Димитров разпореди незабавна проверка на водата в Кръстилци

Димитър Димитров, снимка: Областна администрация - Благоевград

Проверка за качеството на водата за питейно-битови нужди в санданското село Кръстилци разпореди днес областният управител Димитър Димитров.

Инспекцията е провокирана след сигнал на местни жители, които твърдят, че питейната вода е замърсена с радиоактивни елементи.

На 11-и септември комисия с представители на Областната администрация, Регионалната здравна инспекция, Община Сандански и ВиК - Благоевград ще посетят санданското село и ще се запознаят на място с проблема.

В РЗИ - Благоевград е подаден сигнал още през април, а взетите проби са показали завишени радиологични показатели. Това наложило спиране на водоподаването.

На 16 юни директорът на инспекцията д-р Лена Павлова издала заповед за спиране на водата, която била връчена на кмета на община Сандански Андон Тотев.

Градоначалникът дори е санкциониран с три акта заради водопровода в Кръстилци, който се оказа и незаконен.

„Този водопровод е изграден от „УВЕКС“ ЕООД без необходимото разрешително за строеж и без проектът да е одобрен от общинската администрация. Не разбирам защо здравната инспекция санкционира нас, а не водното дружество“, коментира пред ИНФОМРЕЖА градоначалникът.

Той бе категоричен, че ще обжалва в съда наложените му административни наказания.

Според управителя на „УВЕКС“ Тодор Гикенски водата в селото не е радиоактивна. „Хората цял живот са пили от тая вода и всички са дълголетници, а сега изведнъж – идват от РЗИ и спират кранчето. Дори да не става за пиене, можеше да им я оставят поне за битови нужди. Това, което правят, е престъпление“, каза Гикенски, чиито корени са от Кръстилци.

Водопроводът е построен преди 6 месеца. По думите на Гикенски от дружеството са взимали два пъти проби от водата, които са били в нормата.

В момента в селото живеят около 15 души. Повечето са пенсионери. Въпреки наложената забрана, някои от тях продължават да си наливат вода от двете стари чешми в селото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK