Димитров: Нов водопровод решава проблема с водата в село Кръстилци

Димитър Димитров, снимки: infomreja.bg

Нов водопровод ще строят в санданското село Кръстилци, където бе установено завишено съдържание на радиоактивни елементи.

"Това е единственото трайно решение на проблема с водоснабдяването в селото", заяви на пресконференция областният управител Димитър Димитров.

По негово разпореждане на 11 септември експерти от Областната дирекция по безопасност на храните, Регионалната здравна инспекция, Областната администрация и Община Сандански извършиха проверка на място, която констатира, че водата в Кръстилци е негодна за питейно-битови нужди и опасна за здравето на хората.

За случая са сезирани министрите на околната среда и водите и на икономиката и енергетиката.

„Засега все още нямаме отговор от двете ведомства, които трябва да дадат своето становище по казуса“, каза още губернаторът.

В момента кранчето в селото е спряно. Местните жители са едва 15. Те се снабдяват с вода от цистерна, която се пълни от водопроводната мрежа на Сандански.

Общинският съвет в курортния град вече е дал своето съгласие за изграждане на нов водопровод.

По думите на губернатора за целта трябва да се изготви парцеларен план за трасе на новото съоръжение – нещо, което ще отнеме две години.

Проблемът в санданското село е от тази пролет. Хората усетили странен мирис и цвят на водата и подали жалба в здравната инспекция.

Според кмета на Сандански Андон Тотев водопроводът в Кръстилци е незаконен. „Изграден е в началото на годината от „УВЕКС“ ЕООД без необходимото разрешително за строеж и без проектът да е одобрен от общинска администрация“, коментира градоначалникът.

Самият той е санкциониран с два акта от РЗИ - Благоевград. "Не разбирам защо здравната инспекция санкционира нас, а не водното дружество“, коментира градоначалникът, който бе категоричен, че ще обжалва в съда наложените му административни наказания.

Междувременно директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов е връчил предписание на кмета на Сандански за ограничаване достъпа на селскостопански животни в района на водопровода.

Докога хората в селото ще се снабдяват с водоноски, ще стане ясно след произнасянето на двамата ресорни министри.

 

Димитър Димитров, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK