ДГС-Гоце Делчев, усвои 4 000 кубика дървесина от ветровала през март 2019 г.

Снимка: Infomreja.bg, архив

Молбата на колектива е хората да внимават при предстоящото горене на стърнища

Топлото време през януари позволи на Държавно горско стопанство – Гоце Делчев, да усвои около 4 000 кубически метра дървесина – паднала маса по време на ветровала през март 2019 година в района на селата Тешово и Попови ливади. Тази дървесина се използва за пелети и в амбалажната промишленост.

В същото време беше отсечена и 500 кубически метра тополова дървесина. Горските работници ускориха тази дейност, за да предотвратят похабяването на дървесината, предизвикано от преждевременното развитие на дърветата поради необичайно високите температури. Тя беше продадена на местни дървопреработващи фирми.

Горско стопанство – Гоце Делчев, отчита и социален ефект от своята дейност. То успя да подпомогне фондация „Искам бебе“. Пет лева от всяка продадена за Коледа елхичка беше предназначена за семейства с репродуктивни проблеми. Стопанството продаде около 230 живи елхички в контейнери и около 70 отсечени.

Прави впечатление, че повечето хора вече предпочитат да си купуват вкоренени  елхички, които след празниците да продължат да отглеждат. Те закупуват елхичките със специални указания за това.

Имайки предвид потребителското търсене, Горското стопанство отглежда над 5 000 бройки за такива цели в местността Лом 1 над село Корница.

Предстояща задача пред горските работници е да попълнят едно-, две- и тригодишните тополови култури, за което е осигурен посадъчен материал. Очаква се само покачване на температурите.

Молбата на колектива на Горско стопанство – Гоце Делчев, е при наближаващото горене на стърнища да се борави внимателно с огъня, за да не се допусне  горските насаждения да бъдат унищожени.

 

КОМЕНТАРИ

горския Баки Инуз и 50лв за виетнамка дърва17:52 - 08.02.2020
фамилия Инуз (Лешниците) и Шенгов дупе и гащи и мафията на дгс гърмен.
горски16:52 - 08.02.2020
в дгс гърмен питайте директора "ОКТОПОД"който продава сухата и паднала маса на определени фирми с/у 20лв на куб
Да го духа шенгов и Ляшниците от Рибново11:17 - 08.02.2020
В ДГС Гърмен има една мафия от Рибново фамилия Инус всички са горски и имат фирма за дърводобив и работят с началника на ДГС Гърмен тая мафия кои ще е спре птам?!Каде са държавните органи и институции.Защо за тях няма проверки.
Жечка09:20 - 08.02.2020
Служителите на ДГС гр.Гоце Делчев може ли да се похвалят колко дк. има засадени нови гори.

FACEBOOK