ДГ "Пролет" в Мосомище спечели проект "Децата в света на природата"

Снимка: Infomreja.bg

С получените средства ще бъдат създадени екокът и еколаборатория

От ДГ „Пролет“ в село Мосомище дойде поредната добра новина. Градината е спечелила проект „Децата в света на природата“, благодарение на който ще бъдат създадени екокът „Детско царство“ и еколаборатория „Любознайко“.

Разработвайки темата „Обичам природата -  и аз участвам!“, колективът на учебното заведение  е кандидатствал за предоставяне на средства от МОСВ и ПУДООС по Национална кампания „За чиста околна среда“.

Проектът предвижда с одобрените 4 997, 20 лева с ДДС напълно да се преобрази задният двор на градината, като се създадат условия за екологични занимания на децата, което ще формира  у тях навици за опазване на околната среда и за природосъобразен начин на живот чрез труд и спорт.

Идеята е, освен облагородяване, озеленяване и засаждане на нови растителни видове, да бъде обособено и Опитно поле. За всяха група ще се отдели по една леха, където децата да  отглеждат подправки, билки, цветя. Така те постепенно ще се превърнат в отговорни и грижовни стопани. За любовта им към природата ще допринасят също така къщички и хранилки за птици.

Сред просторната зелена площ ще бъдат разположени люлки и беседка. Предвидено е  създаване и на екопътека. Тази среда ще бъде подходяща за занимания в Горско училище.

Освен всичко друго, в двора ще има и зона за разделно събиране на отпадъците. Подходящи игри ще провокират интереса на децата към тази важна тема.

В проекта е предвидено създаване и на еколаборатория „Любознайко“, в която ще се постави аквариум с декоративни рибки – обект на детските грижи. В лабораторията ще има място и за семена, корени и други природни материали – предмет на наблюдения от малките изследователи. Ще се обособи кът за цветя и други стайни растения. Разбира се, няма да липсва и екобиблиотека  с книжки, помагала и дидактически табла. На най-видно място ще бъде поставен Правилник на природозащитника.

Дейностите по изпълнение на проекта започват още в началото на месец април. Те ще бъдат осъществени с доброволния труд на работещите в детското заведение и на родителите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK