ДФГ ”Зорница" от Сатовча стана световен шампион по фолклор

снимки: личен архив

Високо отличие, сребърен медал и диплом за съхраняване на автентичното пеене завоюваха прекрасните момичета от Детската фолклорна група „Зорница” при читалище Св.св. „Кирил и Методий" в село Сатовча от участието си в четвъртия световен шампионат "World Folk 2014", който бе проведен на сцените в Бургас, Несебър, Обзор и Свети Влас.

Така ДФГ ”Зорница" с ръководител Катя Коджаманова и секретар на читалището в родопското село стана световен шампион по фолклор. Групата изпълнява предимно автентичен фолклор, а най голяма е силата и признанието на публиката с уникалното им ”пеене на високо".

В Сатовча, освен детска фолклорна група за високо пеене, от години съществува и автентична местна група за високо пеене, чиито изпълнения са оценени достойно при всички конкурси и фестивали, в които участват.

Четвъртият световен шампионат по фолклор "World Folk 2014" се проведе от 21 до 31 август. Участие в престижното събитие взеха повече от 90 фолклорни колектива с над 2000 изпълнители от десетки държави от целия свят, сред които Индонезия, Хърватска, Русия, Турция, Иран, Грузия и много други. Участие взеха и състави от всички етнографски области на България.
Организатори на шампионата са Световната асоциация на фолклорните фестивали, Европейската асоциация на фолклорните фестивали и Световната фолклорна академия.

Официалното откриване бе на 22 август в амфитеатър "Арена" в Свети Влас. Всеки от седемте концерта на шампионата бяха с продължителност между 5 и 6 часа. Освен концертите, в програмата бяха включени и други съпътстващи събития като дефиле на участниците, работни срещи и ретроспективна изложба, представяща лица и моменти от предходни шампионати.

Критериите, по които групите бяха оценявани, са качество, степен на сложност на танцовите композиции, сценично поведение и визия, които момичетата от ДФГ „Зорница” в Сатовча покриха на 100%.

 

Ръководителката Катя Коджаманова /вдясно/ с таланливите момичета от ДФГ"Зорница" - Сатовча
снимки: личен архив
С наградите
снимки: личен архив

КОМЕНТАРИ

ИГИДЕЕЕЕ17:58 - 03.09.2014
тва голем ръководител нема кво....
Део08:04 - 03.09.2014
Браво! Високото пеене е наистина уникално.
Димитър23:03 - 02.09.2014
Браво, момичета! Заслужен успех, постигнат след комбинацията от талант, труд и отличен ръководител! Гордеем се с вас!
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK