Собственикът на плаж „Джада“ стана „Баш мераклия на годината“ на фестивала в Слокощица

Снимки: Читалище "Асклепион"

Фестивалът на мераклиите се проведе за трета поредна година в с. Слокощица

Една от най-големите фолклорни атракции в Кюстендилско – Фестивалът на мераклиите, се проведе за трета поредна година в с. Слокощица.

Майстори на художествени занаяти, на традиционни кулинарни произведения и на народните песни и танци показаха своите умения в просторния училищен двор на селото. Организатори на събитието са кметството на с. Слокощица и НЧ „Просвета 1922“.

Жури в състав: Виолета Атанасова – председател, Людмила Стоянова и Гергана Борисова – музикални педагози, към които за кулинарния конкурс се присъедини и Ралица Ангелова от общинския отдел „Култура и духовно развитие“, имаше удоволствието да проследи представянето на десетки ентусиазирани изпълнители от региона и на гостите от други общини.

То присъди  без никакво колебание първа награда за танцово изкуство на ТС „Шопски ритми“ с ръководител Вергиния Згуровска към читалището в с. Слокощица, второто – на ТС от читалището в с. Извор с ръководител Бойчо Седефчов, община Радомир, а специалната награда даде на Детската танцова формация при ТА „Родолюбие“ на Симеон Васев.

За изпълнителското си изкуство специална награда получиха и децата от Школата по тамбура и фолклорна формация „Гайтанче“ към НЧ „Искра 1975“ и от Школата по акордеон при НЧ „Братство 1869“, както и ВФ „Пей, сърце“, която разнообрази фестивалната атмосфера със своите романтични стари градски песни.

За кулинарно майсторство с равностойни награди бяха отличени представителите на к. Извор, на Клуба на инвалида в с. Слокощица и на НЧ „Просвета 1922“. Голямата атракция на фестивала и този път беше връчването на плакета „Баш мераклия на годината“. С него тази година кметът на с. Слокощица Румен Калфин удостои Емил Грозданов, който е новият собственик на прочутия плаж край селото - „Джада“.

Носителят на отличието поздрави всички участници във фестивала и отправи специална покана към изпълнителите от ТС „Шопски ритми“ да гостуват  на плажа и там да покажат виртуозното си изпълнителско майсторство.

Сред гостите на празника бяха кметът Петър Паунов и общински съветници. Община Кюстендил и спонсори оказаха финансова подкрепа за провеждането на фестивала, а наградите за победителите в кулинарното състезание предостави за поредна година НЧ „Асклепион 1998“, съобщи Снежанка Пенова – председател на читалището в с. Слокощица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK