Девет души от Ислямска държава задържани в Македония

източник: OFFNews

Девет души, които са били членове на "Ислямска държава", са задържани след проведената в няколко града на Македония спецакция, съобщава OFF News. 

Рано тази сутрин службите претърсиха адреси, сред които и джамии. Силите на реда издирват още 27 екстремисти, съобщиха от вътрешното министерство, а 20 от тях се предполага, че се сражават и в момента на територията на Сирия. Сред арестуваните е и имамът на джамиите Тутунсуз и Яя паша Реджеп Мемиши.

В джамията Тутунсуз е открито знамето на "Ислямска държава".

По първоначална информация арестуваните са в Скопие, Куманово и Струга. Съгласно закона в Македония за лицата които участват в конфликти в чужбина се предвижда затвор от минимум пет години, а за вербуване на джихадисти – най-малко четири. Досега десетки македонски граждани са загинали в конфликта в Сирия, воювайки на страната на „Ислямска държава”. Това е първата акция на полицията след приемането на закона.

"Антитерористичната акция на МВР има за цел да арестува лица, за които има съмнения, че са участвали в паравоенни формирования в Сирия и в други част на света, където има военни конфликти. Акцията има за цел да бъдат арестувани и лица, които набирали македонски граждани за включване във войната в Сирия", каза говорителят на вътрешното министерство Иво Котевски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK