Детското шампанско може да е опасно

Снимка: IStock

Вижте какво съветват експертите

Експерти споделиха пред РИА Новости, че "детското шампанско" може да провокира алкохолизъм в бъдеще и да доведе до затлъстяване, затова съветват родителите да го заменят с домашно приготвени плодови напитки.

Главният психиатър-нарколог от Министерството на здравеопазването в Москва - Евгений Брун, смята, че такова нещо като "детски алкохол" не трябва да се сервира по никакъв повод.

"Не можем да предскажем със сигурност как това ще повлияе на съдбата на детето. Но ако му позволите да пие „алкохол за деца ", трябва ясно да разберете, че го подтиквате към алкохолизъм. Никога няма да успеете да му обясните, че алкохолът е вреден, ако му дадете „детско шампанско” на 3-4-5 години. Това е възрастта, в която децата са най-впечатлителни”, съветва Брун.

Той подчерта, че 10-20% от населението, т.е. приблизително всяко пето дете, е носител на генетичен вроден рисков фактор, предразполагащ към алкохолизъм и рекламирането на алкохол под формата на „детско шампанско” би довел до негативни последици.

Главният диетолог към московския департамент по здравеопазване - Антонина Стародубова, заяви, че освен психологическия аспект, когато детето развива стереотип за определено поведение, има и негативен хранителен аспект. "В този случай „детското шампанско” е сладка газирана напитка, с доста високо съдържание на захар. Поради карбонизацията на напитката, захарта в него практически не се усеща. Например в негазираните напитки такова съдържание на захар би се усетило така силно, че дори не бихте могли да го пиете - ще има вкус повече на сироп. В по-големи количества и при редовен прием напитката би довела до затлъстяване”, заяви тя. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK