Детско-юношеската школа на Пирин изпраща успешен сезон

Снимка: ОФК "Пирин", архив

За пръв път, откакто футболен клуб Пирин Благоевград е общинско дружество, детско-юношеската школа успя да класира и трите си отбора в първата десетка на Елитните групи за юноши до 15, до 17 и до 19 години.

Юношите старша възраст на Пирин до 19 години с треньор Венелин Товиров заеха 9-о място в крайното класиране. Орлетата спечелиха 40 точки, след 13 победи, 1 равен и 16 загуби и голова разлика 45-73.

Благоевградчани оставиха зад себе си в класирането отбори на традиционно силните школи от Черно море Варна, Локомотив Пловдив и Нефтохимик Бургас. През сезона юношите родени след 1998 година, трябваше да работят с трима треньори. Стартираха подготовката и шампионата под ръководството на Йордан Боздански, след това продължиха с Емил Русанов и завършиха сезона с Венелин Товиров.

Част от момчетата стигнаха и до мъжкия отбор на Пирин. Марио Топузов, Христо Младенов, Емелиян Христов и Яни Тусонджиев влязоха в полезрението на треньорите от мъжкия отбор, като някои от тях дори дебютираха в Първа професионална лига.

В същото време игралият само преди година в юношите Кирил Грозданов вече е част от представителния тим на орлетата. Нападателят попадна и в младежкия национален отбор на България, като в момента е на лагер с тима под ръководството на селекционера Антони Здравков. Точно това е основната задача на треньорите в школата, да произвеждат футболисти за първия отбор на Пирин.

Юношите младша възраст също влязоха в Топ 10 на Елитната група до 17 години. Момчетата на Васил Петров събраха актив от 41 точки, след 12 победи, 5 равенства и 13 загуби, с голова разлика 44- 39. И тук няколко от момчетата направиха впечатление, дори и на селекционерите на националния отбор до 18 години. Димитър Митев, Методи Стефанов, Асен Крушовски, Иван Иванов и пропусналия голяма част от сезона, заради тежка травма Петър Христов.

Същите тези момчета ще бъдат гръбнакът на тима за следващия сезон, когато ще участват в Елитната група до 19 години. Друг треньор от школата Александър Царевски успя да класира неговите възпитаници на 8- мо място в Елитната група до 15 години - Югозападна зона. Орлетата спечелиха 37 точки, след 11 победи, 4 равенства и 13 загуби и голова разлика 50- 56.

При по-малките до 14 години три от момчетата участваха в няколко лагера на националната селекция за U14. Останалите отбори от школата участваха в няколко турнира, където спечелиха призови места и загатнаха за голям потенциал. Сред отличниците при по- малките орлета е Юлиян Тумбев, който бе сред наградените за най-добри млади играчи от турнирите на Националната програма на Асоциацията на българските футболисти „Децата и футболът“.

Зад всички тези успехи на различните формации стои къртовската работа на треньорите, Васил Петров, Венелин Товиров, Венцислав Гочев, Александър Царевски, Илко Христов, Георги Забунов, Атанас Николов, Йордан Боздански и Емил Русанов.

Сега за юношите от школата предстои почивка, като старшата възраст започва подготовка на 12 юли, а младшата на 17 юли. Останалите отбори от школата ще подновят занимания на 31 юли, като дотогава треньорите ще селектират деца за попълване на групите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK