История на кюфтето

Снимка: pixabay

Кюфтето е една загадъчна храна в историята на кулинарията, тъй като никой не знае къде и как произхожда първото кюфте.

Най-често приеманата теория е, че кюфтетата идват от Персия. В Персия има храна, наречена „кофта“, която има много варианти на подготовка, но по същество означава „натрошено месо“. Основавайки се на тяхната форма, съставки и подготовка, най-много се доверяваме на това.

  • В най-ранните времена, кюфтетата се правели от остатъчно месо, което е било натрошено, ситно нарязано, нарязано на ръка или приготвено по начин, който може да се навие на малка топка.
  • Тъй като повечето кюфтета са направени от остатъчно месо, е безопасно да се предположи, че някои от най-ранните рецепти не са били записани, тъй като са били подготвени за обикновените хора.
  • През 1800-те години Оксфордският английски речник ги определя като "всякаква комбинация от сурово или готвено месо, оформена в топки."
  • Например Китай има изобилие от свинско месо и затова прави много кюфтета от свинско месо, докато ранните амбициозни римляни са се наслаждавали на паунови, фазанови и заешки кюфтета.
  • Шведите са известни със своите шведски кюфтета, наречени köttbullar. Често се сервират със сос, заедно с варени картофи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK