Историята на Великденското яйце от Южна Африка до България (СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Боядисаното яйце има дълга история.

Най-старите отломки от боядисани яйца са гравирани с орнаменти на геометрични фигури - стълбички, кутийки. Такива яйца датират от времето на палеолита, са открити при разкопки в Южна Африка.

Следващите сведения са от Египет от над 2 000 години преди новата ера.Там яйцето е било символ на отвъдния живот. Намирани са в гробниците, по тях вече има орнаменти, гравирани върху щраусови яйца.

Финикийците използват яйцето пак в този смисъл – като гробен дар, те също са щраусови и изрисувани в червено, с орнаменти. Върху някои са изобразени човешки лица като аналог на надгробните маски, които срещаме по-късно и в тракийската епоха.

По-късно, вече в Гърция, започват да се изработват керамични яйца, украсени с фигури и сцени.

След това християнството адаптира яйцето и го включва в своята обредност като символ на Възкресението, като решаващ в случая е цветът, в който то е оцветено.

В червено то символизира кръвта на Христос.

 В Средновековието (11. – 13. в.), в различни страни на Балканите и в Централна Европа, включително и в Преслав, има намерено едно яйце, което е изработено от стъклена смалта, а шарките му приличат на троянската керамика.   

Днес се изписват яйца по една старинна технология, която била разпространена в районите на Велинград, Чепинската котловина, Костенец, Ихтиман, Самоков, Етрополе, и други.

За нея е типично, че яйцата се украсяват с помощта на писалка, която се пълни с чист пчелен восък. След като се изрисува с восък яйцето се потопява в съд с желания цвят, за да го  боядисаме.

Другият типичен за България стил са ихтиманските яйца, които остават бели, но с цветни шарки, а восъкът е оцветен с катран в черно.

Днес вече се използва не катран, а с маслени бои, могат да се използват восъчни пастели с много цветове.

Етрополските яйца са изобразявали от едната страна на яйцето петел като символ на пробуждането а от другата - бардуче с разцъфнали цветя.

ОЩЕ СНИМКИ НА ПИСАНИ ЯЙЦА ВЪВ ФОТО МРЕЖА

ИСТОРИЯТА НА ВЕЛИКДЕНСКОТО ЯЙЦЕ ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK