Пазара на гъбите в Гоцеделчевско се срина

Снимка: Infomreja.bg

На 4 лева се изкупува тази година първото качество на горските гъби манатарка и пачи крак, а за второто качество изкупчиците дават по 1 лев за кг, съобщават гъбари от Гоцеделчевския регион.  

Те обясняват, че изкупната цена на гъбите пачи крак и манатарка тази година се е сринала наполовина.

Миналата година за килограм манатарка първо качество изкупчиците са купували от 8 до 10 лева, та дори и до 12 и 14 лева, а тази година цената е едва 4 лева заради влошеното качество.

„Гледаш я на вид бяла и хубава гъба, а вътре е черна, с червеи и изгнила“, коментират изкупчици и гъбари с надежда за по-малко дъждове през август за да се подобри качеството на гъбите, а и сезонът да удължи поне до септември.  

Както писа ИНФОМРЕЖА, през други по-сушави години хората от балканските села масово излизаха в отпуски и с целите си семейства беряха гъби и боровинки, като за ден си заработваха надници от 50 до 100 лева.

През почивните дни пък цели семейства - берачи на гъби, си докарваха приходи от 250 - 300 лева на ден и заявяваха, че от гъби изкарват повече пари и от тютюна.  

Брането на гъби, боровинки, горски ягоди и други горски плодове и билки за много безработни хора и семейства от балканските села в Гоцеделчевския регион е поминък.

„При благоприятни години от даровете, които ни дава планината, подсигуряваме поминъка на целите си семейства. Балканът ни храни и за нас той е отличен източник за припечелване на прилични доходи, които, разбира се, изкарваме с много труд, лишения и ангажираност и на най-малките членове от семействата ни“, коментират берачи от Рибново, Осиково и жители на сатовчански и гоцеделчевски планински села.  

Срив на пазара и на боровинките се очертава до момента през тази година и в общините Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча.

Причините за лошото качество както при гъбите, така и при боровинките са многото дъждове и прекомерната влага. От друга страна берачите забелязват през този сезон и нетрадиционен растеж на боровинките предимно по сенчестите балкански места, както и по-малко като количество от уханните и полезни плодчета.

Берачите се надяват на повече слънчеви дни за да може боровинките да узреят и да достигнат необходимата захарност тъй като в момента те не зреят и са с горчив вкус.

В гоцеделчевско все още не е започнало масовото изкупуване на боровинки но по други региони, където вече кампанията е започнала изкупната цена е едва от 2,50 до 3,50 лв. за кг черна боровинка.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK