Кметове и горски заедно отпразнуваха Деня на чешмата в Сатовчанско

Снимки: Личен архив

За поредна година в Сатовча беше отбелязан празникът от новия календар на общината - Денят на чешмата и семейството.

Покрай една от многобройните чешми в община Сатовча, да почетат деня се събраха в събота кметове, служители от общината и горски от ДГС „Дикчан“.

Голямата компания през целия ден се весели и вдига наздравици с пожелания за здраве, успешни семейства и професионални успехи.

Както писа ИНФОМРЕЖА, Денят на чешмата и семейството бе определен с решение на ОбС – Сатовча, по предложение на кмета Арбен Мименов през 2012 година и всяка година оттогава в първата събота на юли хората от Сатовчанско се събират около хилядите чешми и красиви горски кътове на родови срещи и пикници, за да празнуват.

На територията на община Сатовча в най-красивите местности изградените чешми и беседки са над 900.

Повечето от чешмите са изградени и посветени с признателност от децата и внуците на починали хора. Беседките с чешмите покрай тях са достъпни за всички, които искат през почивни и празнични дни да се събират в тях с приятели и роднини на хлад покрай богато приготвените трапези.

Уникалното в сатовчанските кътовете за отдих, край които неизменно има и чешми със студена изворна вода е, че те се роят и множат с всяка изминала година.

Както никъде в тях всеки турист или случаен пътник може да намери най-необходимото, за да се спаси от студ и глад с парче хляб, сол, трайни хранителни продукти, кибрит, наръч дърва за запалване на камината и сътърче, с което да бъдат нарязани съчки и дърва, за да останат за следващите посетители.

В Сатовчанско е закон нищо да не се краде от беседките и всеки, който е отсядъл в тях, да остави продукти и да почисти след себе си.

 

КОМЕНТАРИ

Войвода20:11 - 10.07.2018
Помациииии че ви трепам.
mesten20:09 - 10.07.2018
имаше демонстрция
Въведете име...16:52 - 10.07.2018
Imashe li ekshan? GERB+DPS!
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK