Детелина Тихолова с изложба „Усещане за ангели“ в храма на Майстора

Снимка: Личен архив

На 6 юни 2019 г., от 18.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“, се открива фотографска изложба „Усещане за ангели“ на Детелина Тихолова.

Ето какво споделя авторката: „Всеки един е усещал присъствието на ангели, дори и да не си признава как някой бди над него и му показва правилния път… Това е визуалното представяне на моето усещане за ангели.

Използвам цианотипията като водещо изразно средство. Този фотографски процес е измислен от английския физик и астроном сър Джон Хершел през 1842 г. Старата фотографска техника ме вдъхнови да изразя усещането си за ангелите. Синият цвят и следите от четка допълват търсената от мен естетика. Първата част от снимките са двойна експозиция с външна светкавица… опит да контролирам случайността. Втората са портрети. Снимките са експонирани на слънчева светлина“.

Детелина Тихолова е родена в Добрич. Живее и работи в Кюстендил. Учител е по изобразително изкуство в ПМГ „Проф. Емануил Иванов“. Специализира моден дизайн и фотография. От 1992 г. пише хайку, а от 2004 г. създава хайга.

Работи и в двете основни течения на хайга – традиционна с рисунки с туш (суми-е) и модерна с фотографски изображения. Печели награди от електронния конкурс на LiterNet „Мечти по лято“ (2002), от Международния фотографски конкурс „За най-добра снимка от България“ (2004).

След спечелен конкурс за дебютна книга на Издателство „Арс“ публикува книгата си „Хайку, хайга, суми-е“ (2010), а през 2011 г. прави самостоятелна изложба на хайга и суми-е в Галерия „1908“ – гр. София.

Фотографската си изложба „Отвътре“ представя в ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ през 2014 г. Участва в общите изложби на кюстендилските художници. Член е на Българския хайку съюз.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK