Празник, изложба и награди завладяха музея в Благоевград (СНИМКИ)

Уредникът в музея д-р Елена Чалгънова показва рисунката, спечелила първото място в конкурса, снимка: Infomreja.bg

Днес тринадесет деца получиха своята награда, както и грамота за участие в конкурса „Нарисувай Апостола“.

Събитието бе част от културния календар на Регионалния исторически музей в Благоевград.

Победителите бяха наградени с грамоти и подаръци, които им връчи д-р Елена Чалгънова - уредник в отдел „Българските земи ХV - началото на ХХ век”.

Точно в 11 ч. днес във фоайето на РИМ бе открита изложбата от детски рисунки.

Флора Дончева, ученичка в III клас в V Основно училище, даде старт на събитието с рецитал на стихотворение, посветено на Левски.

Елена Чалгънова поздрави всички гости и участници в конкурса, като изрази възхищението си към техния талант.

„Както видяхте и вие на място, ентусиазмът и на родителите, и на децата беше много голям. Искам да кажа, че този конкурс „Нарисувай Апостола“ се посрещна изключително радушно от учители и ученици, затова на журито беше много трудно да направи един подбор, за да покажем една част от тези рисунки и да излъчим първенец“, сподели тя пред ИНФОМРЕЖА. 

Рисунките ще останат на съхранение в музея. Ще бъдат показани всички картини от конкурса, които са участвали, освен тези които са наградени.

На първо място за своята брилянтна портрет графика бе отличен седмокласникът Васил Кръстев Божинов, възпитаник на Трето ОУ, който не присъстваше лично на церемонията. Неговата преподавателка по рисуване ще му предаде наградата, като тя сподели, че момчето е прието на първо класиране в Националната хуманитарна гимназия.

Овации обраха учениците от Седмо основно училище „Кузман Шапкарев“, които спечелиха множество награди.

Допълнително празничната обстановка бе подсилена от ученичка, която е съчинила и изпратила доброволно до музея стихотворение за Левски. Тя получи грамота и аплодисменти от публиката.

„Още един път искам да подчертая своето задоволство от ентусиазма на децата. Имаше, например, една ученичка от СОУИЧЕ, която получи награда. Тя разбра в петък за конкурса, по необясними за причини, доста късно, и в понеделник сутринта рисунката беше при мен. Просто изключително ме радват тези неща, които се случват. Радва ме отношението на децата към Апостола. Всяко дете знае за него. Те искат да проявят съпричастност към този българин, към неговата жертвоготовност в името на България. Това е един много приятен факт. Много приятна констатация, която я подчертавам за пореден път“, с усмивка допълни уредникът Елена Чалгънова. 

Тази година, тъй като се навършват 180 години от рождението на Апостола, и цялата 2017 е обявена за година на Левски, РИМ организира по-мащабен ученически конкурс. Но идеята да бъдат отбелязвани по този начин и други велики личности, например Христо Ботев, Георги Измирлиев, съществува и затова в бъдеще ще бъде приложена.

„Надявам се желанието на учениците, които участваха в „Нарисувай Апостола“, да бъде аналогично и за другите конкурси“, сподели Чалгънова. 

Един от акцентите от културната програма на музея беше именно днешното мероприятие, посветено на Апостола. През цялото време в културната институция се случват различни инициативи, но изненада ще останат предстоящите такива. 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Отличената рисунка на седмокласника Васил Кръстев Божинов, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK